Werkboek

HOE EEN OPDRACHT EEN SCHILDERIJ WORDT

Een tijd geleden kreeg ik een opdracht, we praatten over de grootte, de kleur, het motief. Het was voor een zeer speciale viering van het leven. Hoe een opdracht een schilderij wordt…

1. Ik denk dat de ideeën het karakter moeten weergeven. Dan zoek ik beelden die dit kunnen uitbeelden. “Een vogelman, die zich beweegt op zoek naar vrijheid, het leven omhelst. Dankzij de techniek kan dat. Mechanismen. Vogel: vrijheid. Manen: verstrijken van de tijd. Huis: een warme, veilige plek. Boot: transport en neemt ons mee door het avontuur van het leven”.

latidosdeaire-geheel

2. Ik maak schetsen in potlood, maak van verschillende ideeën proeven op papier verschillende ideeën, daarna concretiseer ik de compositie.

3. Het gekozen concept plaats ik op doek en begin met schilderen.

4. De realisatie is een zoektocht, een zoeken naar evenwicht. Ik probeer, verwijder, opnieuw maken, beslis en geleidelijk zijn er plekken waar ik niet meer aankom omdat ik ze goed vind. Voor mij is het een ??dialoog met het schilderij: – De grootte van de figuren, – Het kleurritme, bijvoorbeeld het gebruik hier van oranje, – Structuren, hoeveel en waar, – Maak diepte in de afbeelding, welke elementen op de voorgrond en welke elementen een ??ondergeschiktere rol.

Latidosdelaire-geheel2

5. Beslissen wanneer het schilderij af is vind ik altijd moeilijk. Meestal kijk ik er een paar dagen niet naar, en als ik het dan weer zie is de beslissing intuïtief. Ik bedenk de titel aan het einde en ik hoop dat dit iets toevoegd aan het werk. Bij deze opdracht speelt lucht een bijzondere betekenis, vandaar de titel ”Kloppende lucht”.

Foto’s: Ángeles Nieto, Paul Vossen

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!