Kunst technieken Werkboek

BASIS INGREDIËNTEN VOOR HET KLEUR RECEPT

We kunnen in de winkel een heel groot kleur assortiment vinden. Voor mij, de basis kleuren, de basis kleur ingrediënten zijn er acht:

  • Geel: Cadmium yellow ( warm geel)
  • Hansa yellow (citroen geel)
  • Rood Cadminum red licht (warm rood)
  • Cadmiun red deep (koud rood, )
  • Ultramarine blue (hemel blauw)
  • Turquoise blue ( blauw van de warme zeeën)
  • Titanium white
  • Carbon black

Met deze kleuren kun je alle mogelijke tonen van kleuren maken. Ik werk vooral met acrylverf omdat deze snel droogt, en als de verf van goeie kwaliteit is, dan heeft deze een krachtige en intense kleur.

Normaal gesproken maak ik de kleuren donkerder met ultramarijn, niet met zwarte verf. Met zwart worden de mengkleuren wat vies, wat grijzer, met blauw blijven ze helderder. Voor het schilderen van mijn doeken gebruik ik Artist Lascaux. Het is een kostbare verf, maar de kwaliteit is heel goed en helder. Je kunt het goed zien bij de kleur wit, deze heeft meer pigment en dekt veel beter. Voor de schetsen, gebruik ik: Amsterdam, Standard Serie, Daler Rowney, System 3, Winsor & Newton, Galeria

Ik heb veel potten met water om de penselen schoon te maken. Elke penseel maak ik schoon in het water van zijn kleur. Op die manier blijven de penselen schoon en de kleuren helder. Mijn paletten zijn plastic borden. Zo hoef ik ze niet schoon te maken, het is makkelijk.

mis-pinturas

Het is interessant de componenten van de verf te kennen, om ze beter te begrijpen. De verf die we gebruiken heeft drie bestanddelen: pigment, bindmiddel en oplosmiddel. 1.- pigment: materie in de vorm van poeder die de kleur geeft. 2.- bindmiddel: vloeibaar stof die het mogelijk maakt dat het pigment zich hecht aan plaat of doek, dat de verf vloeibaar is. 3.- oplosmiddel. Heeft de functie om de verf te verdunnen of op te lossen. Oplosmiddelen zijn terpentine voor olie verven of water voor andere verf soorten.

1.- Pigment

We hebben natuurlijke of synthetische pigmenten.

a.- Natuurlijke pigmenten: Zijn gemaaakt met organische materialen zoals – Carmine: Rode pigment dat wordt gemaakt van gemalen pissebed. https://youtu.be/q2elmQfu24U Indisch geel: Origineel uit India. Warme urine van koeien samen met mango blad. Wordt sinds 100 jaar niet meer gemaakt. – Naturel Siene: aarde uit de stad Siena, Italia. De aarde werd gedroogd en dan verpulverd om zo het pigment te creëeren. – Blauw: Uit de steen lapis lazuli – Zwart: Houtskool. Roet.

b.- Synthetische pigmenten: Worden geproduceerd in laboratoria door middel van chemische reacties. Om een concreet pigment te creëeren worden de chemische componenten bestudeerd en hoe deze samen reageren om een kleur te maken.

2.- Bindmiddelen

Er bestaan verschillende soorten bindmiddelen zoals melk, yogurt of ei. Afhankelijk van het gekozen bindmiddel vormen ze verschillende soorten verven.

A.- Waterverven. Oplosmiddel is water.

a.-Aquarel. Pigment + water + arabische gom gemaakt van de acasia plant.

b.- Plakkaat verf. Pigment + krijt (om de verf dikker te maken) + dextrina (bindmiddel), gemaakt van aardappelen.

c.-Tempera. Pigment + eigeel + water. Het ei geeft glans aan de verf ook na het drogen.

d.- Acrylverf. Pigment + kunsthars + water. Het kunsthars is een chemisch product, een soort elastisch en sterk plastic.

B.- Olieverf. Oplosmiddel is terpentine.

Pigment + krijt + olie (gemaakt van de lijnzaad) + een druppel component voor snelle droging + terpentine. De olieverf heeft veel droogtijd nodig. Als er veel en hele dikke lagen worden gebruikt kan het jaren duren tot het volledig is gedroogd.

Meer informatie: https://youtu.be/IUj7XZPe1aE

Hoe werken jullie, welke zijn de basis ingredienten van jullie kleur recept?

Foto’s en schilderij : Ángeles Nieto

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!