Plekken

OSBORNE STIER

Wat is de Osborne stier?

Als je door het Spaanse land reist kom je enorme zwarte silhouetten tegen, dit is de Osborne stier. Er zijn 92 stieren verspreid over verschillende gebieden in Spanje. De stieren zijn 14 meter hoog. Het begon te worden gebruikt reclame voor de brandy ”Veterano” van de Osborne groep. De ontwerper was Manolo Prieto.

Geschiedenis
Hij werd gemaakt door de ontwerper in opdracht van de firma Osborne in 1956. De stier verscheen voor het eerst in 1958. Men plaatste hem, in de buurt van de wegen, op wat hoger gelegen gebieden om te contrasteren met de blauwe lucht.
In 1988 werd bij wet reclame langs de snelwegen en provinciale wegen verboden. De Stieren wisten te overleven doordat men de reclame labels verwijderden. In 1994 kwam er een nieuwe verordening om alle osborne stieren te verwijderen. Er kwam een groot protest uit de Spaanse samenleving sodat ze bleven staan. In 1997 werden ze door het Spaanse Hogerrechtshof verklaard tot cultureel en artistiek erfgoed. “De stier heeft haar reclame gevoel wat verloren en is geïntegreerd in het landschap.”

Het is bijna een kinderspelletje door het land te reizen en ze te zoeken. De eerste te vinden bevestigt: “We zijn in Spanje”.

Toros-1

Foto’s: Angeles Nieto

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!