De openlucht markten in Spanje, begonnen overdekt te worden in de late negentiende eeuw, begin twintigste. Gemeentelijke markten werden vaak gemaakt met stalen constructies, voor constructies is dit materiaal nieuw, ijzer-architectuur, de markt rechthoekig met entrees aan de zijkanten. Het was een plek voor de handel in voedingsmiddelen, maar vervulde ook een sociale functie, die voldeed aan de buurt.
Toen ik jong was herinner ik me goed dat ik erheen ging, staan in de wachtrij, terwijl ik alles al bekeek, de conversaties om me heen hoorde. Gesprekken over feesten, ziektes, recepten, familie, werk, etc. van alles werd er besproken.
De markt weerspiegelt de behoeften van de samenleving. Met de komst van supermarkten en grote warenhuizen, gingen veel van deze markten dicht. In Madrid, maar ook La Boqueria in Barcelona, kregen andere bestemmingen. Nu zijn dit culinaire centra, kwaliteit, gespecialiseerde mode, waar je kunt genieten van tapas, eten of zelfs kopen van boeken.
In Madrid zijn er drie, alle drie heiligen! San Miguel, San Anton en San Fernando. Bij alle drie kun je eten kopen. San Miguel heeft een gerenoveerde traditionele architectuur met een moderne inslag, waar je ook kunt genieten van heerlijke tapas, het is toeristisch en niet goedkoop. De tweede markt is meer design, met een dakrestaurant, zeker bijzonder, maar ook vrij exclusief. De derde markt is de meest alternatieve, zonder spectaculaire constructies, combinatie van eten en bijvoorbeeld stoffen uit Afrika, alles is mogelijk, onverwachte producten, ook boeken. In alle drie de de markten worden concerten en andere culturele activiteiten georganiseerd. In de toekomst zal ik hierover verder berichten.
San Miquel: Plaza de San Miguel, (al lado de la plaza Mayor)
San Antón: Calle de Augusto Figueroa, 24
San Fernando: Embajadores, 41
Illustratie/ foto’s: Angeles Nieto
No Comments