Persoonlijk

VETBOLLEN

De laatste 6 jaar hang ik vetbollen buiten wanneer de kou komt. Ik hang ze tussen twee bomen voor ons raam. Het is mooi om de vogels te observeren. Van ’s ochtends tot ’s avonds kun je allerlei soorten zien, zelf spechten, we wonen bij een bos. Soms is het zo druk dat ik 22 verschillende vogels op hetzelfde moment kan tellen. Normaal gesproken maak ik 8 bollen die binnen 6 dagen zijn opgegeten. De vogel weten dat ze daar zijn. Al in oktober, waneer er nog niets hangt, komen ze om te zoeken. Buiten hoor je ze aan elkaar te „roepen” en het geluid van hun vleugels. Het is genieten, en geeft rust. Je komt veel van hun te wetten. De vetbollen zijn gemakkelijk en snel te maken. Hoe maak je vetbollen?

1. Smelt frituurvet in de magnetron.

2. Knip stukjes stof van rond 40 cm. Doe in het glaasje een boterhamzakje. Doe de stukjes stof erin, moet ± 30 cm buiten het glas vallen

3. Vul de vormpjes met de zaden en het vet.

4. Laat het mengsel afkoelen,

5. De vetbollen uit de vormpjes halen en ophangen. Pas op dat geen stukjes plastic achter blijven. Als het mengsel moelijk uit de vorm komt, laat warm water uit de kraan lopen langs het glaasje, dan komt ’t zeker los. Tip: Als het mogelijk is in twee bomen hangen die valk bij elkaar zijn. Zo zullen de vogels blijven vliegen tussen die twee bomen.

Foto’s en illustratie: Angeles Nieto

vet-vogel-1

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!