Persoonlijk

ONGEDULDIG WACHT IK OP 22 DECEMBER

22 December zet ik de Spaanse radio aan om 8:00 uur. Dát geluid brengt me naar het begin van de Kerst. Vanaf mijn alle eerste herinnering hoor ik dit geluid op deze dag. Ik (en de meesten Spanjaarden) voelen dan hetzelfde. Ongeduldig wacht ik op 22 december.
Het is el Sorteo de la loteria de Navidad. De kinderen van de school San Indefonso zingen de gevallen nummers. Het is een monotoon geluid dat zich herhaarld tot 13:00. Mijn kinderen (“Nederlanders”) vinden het saai, voor mij is het een heerlijk geluid.

Het is een traditie die 200 jaar geleden begon en nu 75% van de Spanjaarden nog doen. Zelfs tijdens de Spaanse Burgeroorlog, toen Spanje in tweeën verdeeld was, werd gespeeld. Twee loterijen, toen, ieder in elk stuk van het land.
Mooi aan deze traditie is dat de mensen lotnummers met elkaar uitwisselen, met vrienden, familie en medewerkers. Als je wint, winnen ook alle mensen rondom jezelf. Je deelt je geluk met jouw mensen.
Iedere winkel, vereniging, school… koopt een lot nummer en verkoopt dit in kleine porties tussen de mensen. Het is heel normaal dat bv. een heel dorp “ El Gordo” (de dikke) de hoofdprijs wint. Dan gaan de mensen naar de straat en vieren ze samen hun geluk. Het zijn bijna nooit per winnaar hele grote bedragen, omdat ze in zo veel kleine stukken worden verdeeld. Het is echt bijzonder!

Luisteren: www.rtve.es  Maandag 22 december vanaf 8:00 uur
(Gracias Liesbeth voor jouw prachtige sterren kerstkaart)
Foto’s: Angeles Nieto

loteria-2

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!