Persoonlijk Plekken

OLIFANTEN TROMPETTEREN IN AMSTERDAM

Elke stad heeft zijn eigen geluid, auto’s, motoren, mensen. In Amsterdam hoor je de bellen van fietsen, tinkelen van de trams en het gepiep als ze door de bocht rijden. In de Plantage-buurt (centrum-oost Amsterdam) hoor je de olifanten trompetteren, de apen krijsen, de zeehonden blaffen en leeuwen brullen. Ik was afgelopen weekend daar en even lijkt het dat ik door het oerwoud wandel (apen en olifanten geluiden), maar wel een oerwoud dichtbij de zee want je hoort ook de krijsende meeuwen.

Plantage-buurt, Amsterdam

Ik hou van de Plantage–buurt. Het is een heel bijzonder stuk Amsterdam, open en groen, modern en oud, natuur en stad, soms chic en bohémien, grachten en eilandjes. Het is een eiland, en je voelt iets van de zee en de reizen die op zee gemaakt zijn. Er liggen grote boten, een loods waar ze worden gemaakt en gerepareerd, de meeuwen vliegen en krijsen. Er zijn pakhuizen waar producten uit de verre oost werden bewaard, de Hortus Botanicus met planten uit verre landen, Artis met dieren van over de hele wereld, het Tropen Museum, met zijn culturen. De avonturen en schatten van de Hollandse Gouden eeuw, lijken hier te zijn bewaard, nu in de 21e-eeuw. Ik hou van deze plek. Ik heb daar 12 jaar gewoond en mijn kinderen zijn daar geboren. Het is een dorp in de stad. Iedereen kent iedereen. Je vindt er heel veel diverse mensen met verschillende talen, culturen en interesses. Er wonen en werken ook veel artiesten. Dit weekend waren de open atelier dagen (http://openatelierscentrumoost.nl), waar ateliers en exposities te bezoeken waren.

Amsterdam-plantage-3

Geschiedenis Plantage-buurt, Amsterdam

De Plantage-buurt ligt rond de dierentuin Artis. Het is een eiland, met 14 verschillende bruggen die de verbinding maken met de rest van Amsterdam. In 1663, na de stadsuitbereiding, werd dit gebied binnen de omwalling geplaatst, maar er was toen niet genoeg interesse van kopers om hier te bouwen. Daarom werden tuinen aangelegd waar de Amsterdammers van het groen konden genieten. Men noemde toen het gebied Plantagie of Plantaadje. De Hortus Botanicus ligt sinds 1682 in deze buurt. In 1838 werd de dierentuin Artis geopend, om de hoek bij de Hortus. Zijn naam “Natura Artis Magistra” betekent de natuur is de leermeesteres van de kunst. Vanaf 1860 werd dit gebied meer bebouwd, met 19e-eeuwse gebouwen. De Plantage heeft nog steeds het groene karakter. Veel van de straten beginnen nog met de Plantage naam: Plantage Parklaan, Plantage Kerklaan, Plantage Doklaan, Plantage Badlaan, Plantage Lepellaan… Aan het Entrepotdok liggen meer dan 84 monumentale pakhuizen, genoemd naar Nederlandse en Belgische steden. Het zijn oude pakhuizen, gebouwd in 1708. Tot 1895 konden hier goederen worden opgeslagen. Het Entrepotdok werd Rijksmonument verklaard. Sinds 1984 worden de pakhuizen, na renovatie, gebruikt als woning. Delen van de Plantage grenzen aan de oude Amsterdamse Joodse buurt.

Tips in de Plantage-buurt, Amsterdam

Restaurants-café:

  • Café-restaurant De Plantage. www.artis.nl, Mooi vormgegeven pand, combineert nieuw en oud, tussen de oude platanen, met een ruim terras, 19de-eeuwse houten serre, groen uitzicht op Artisplein, waar flamingo’s en andere vogels te zien zijn. Speciaal en gezellig.
  • Molen de Gooyer. Brouwerij ’t IJ. Brouwerij ’t IJ is een Amsterdamse brouwerij waar speciale bieren gebrouwen worden. Druk en gezellig. Open van 15:00 tot 20:00 www.brouwerijhetij.nl
  • Palorma. Eenvoudig, lekker en goede prijs. Voor pizza’s, pasta en veel meer. Plantage Kerklaan 28

Musea:

  • Tropen Museum. www.tropenmuseum.nl. Een mooi volkenkundig museum, met een grote verzameling etnografische objecten, kunstwerken en verhalen van culturen over de hele wereld. Ik geniet altijd als ik daar ben. Interessante tijdelijk expositie’s. Nu: Body Art. Tot 30 augustus en Secret love. Seksuele diversiteit in China. Tot 13 september. Er zijn leuke en interessante activiteiten voor kinderen.
  • Verzetsmuseum www.verzetsmuseum.org. Klein, historisch museum over de oorlogsjaren.

Dierentuin, park:

  • Artis www.artis.nl, De oudste dierentuin van Nederland is in een continue ontwikkeling, en vernieuwing. Mooie dierentuin, gezellig, modern, open, met kijk naar de stad. Interessant en verrassend groot. Toen ik daar woonde ging ik er iedere week naar toe.
  • Hortus botanicus www.dehortus.nlHet is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Het is een mooie, intieme tuin met bijzondere planten.

Foto’s: Ángeles Nieto

amsterdam-plantage-1

 

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!