Persoonlijk

MORGEN BEGINT DE KERST

Op 22 december, om 08.00 uur in de ochtend begint voor mij kerst. Ik zet de Spaanse radio aan, www.rne.es en het geluid van Kerstloterij, neemt me mee naar de jaren van mijn kindertijd, het begin van vakantie met een boom in de woonkamer, versieringen, lekker eten, mijn verjaardag, goede wensen, delen en samen zijn.

Elk jaar wordt een advertentie gemaakt om de Loterij te promoten. Het raakt je gevoel en toon de gedachte achter de loterij. Dit jaar is het een korte animatiefilm. De hoofdpersoon is Justin, die werkt als een bewaker in een fabriek in de nachtdienst. Justin is alleen en nooit samen met zijn collega’s, maar verzint een manier om te communiceren met hen en vergeet hen niet, zij hém ook niet…

Ik denk dat bij dit geluid bijna alle Spanjaarden hetzelfde voelen, en sinds ik in Nederland woon, ben ik er méér aan gehecht. Het is een eentonig, repetitief en saai geluid, maar ik hou ervan. Mijn kinderen geboren en getogen in Nederland, hebben hetzelfde gevoel, (perfect, kostte me jaren).

Het is ook een mooie traditie dat de deelloten worden uitgewisseld tussen vrienden, familie en collega’s. Als je wint, dan deel je het geluk met de mensen om je heen. Alle winkels, scholen, verenigingen etc. kopen een nummer om deze vervolgens in kleine porties, misschien voor € 1,- door te verkopen. Het is bijvoorbeeld normaal dat de hoofdprijs binnen één dorp, buurt of wijk valt. Dan gaan de mensen naar buiten en vieren daar hun geluk. Er zijn nooit hele grote hoeveelheden geld, omdat het ticket is verdeeld in kleine porties.
Vorig jaar viel één van de prijzen op het nummer 00000, dat moet je nu maar durven kopen.

Deze kerstloterij is een traditie die begon in 1892, en wordt nu zelfs door ± 80% van de Spanjaarden gevolgd. Zelfs tijdens de Burgeroorlog, toen Spanje was gedeeld, werd door beide kanten de kerst loterij gehouden

(Liesbeth, dank voor je mooie kaart met sterren)

Loteria-15-3

Foto’s: Ángeles Nieto

 

 

Delen:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!