Persoonlijk

LENTE OP DE WEG, WÜRSELEN-WILHELMSTEIN

Foto's van Angeles Nieto

Gisteren wandelde ik met de Volksuniversiteit in Duitsland, bij Aken, in de omgeving Würselen-Wilhelmstein. Een heuvellandschap dat naar beneden en weer omhoog loopt, Water stroomde door het landschap, er waren veel bronnen. De erosie was zichtbaar. Door heuvel op en af te lopen heb ik vandaag veel last van spierpijn.

Lente

Het is lente, je ruikt het, en hoort het. Het landschap was vol groene kleuren in al haar nuances, dit frisse geelgroen van de groeiende planten, het blauwgroen van de planten die het hele jaar blad hebben. Tussen de takken groeien subtiele groene stipjes, de nieuwe flora. In dit gebied tonen veel bomen hun wortels.

Foto's van Angeles Nieto

Zee en oerwoud

De geologische opbouw van het landschap heeft bepaald hoe het nu is, en hoe de mensen hier hebben geleefd. Het is 300 miljoen jaar geleden dat een diepe zee zich terug trok uit deze gebieden. Op die plek onstonden oerwouden, die later weer werden overspoeld door de zee. Dit proces herhaalde zich vele malen, daarom vindt je in deze streek meer dan 200 steenkoollagen, de mens gebruikte het en zo ontstond een mijngebied. http://sites.google.com/site/overmaas. De sporen van dit proces is nog zichtbaar, Gisteren vond een van de wandelaars een plantaardig fossiel.

Aronskelk

Marion, onze gids opende de bloem van een aronskelk die ze onderweg vond. Als de bloem klaar is voor bestuiving wordt deze knots ongeveer 10 graden warmer dan de omgeving, en begin te ruiken naar mest of rotting. Zo lokt deze vliegen en muggen. De aronskelk houdt de insecten één dag gevangen, en dan kunnen ze ontsnappen, wel beladen met stuifmeel, om andere aroskelken te bevruchten. http://www.van-dingenen-over-planten.nl/43.%20Eetbare%20aronskelk.html

Foto's van Angeles Nieto

Het pad

Alles stroomt, alles staat in verbinding. Er zijn veel overeenkomsten in vorm en kleur. De manier waarop het dak van het fort van Wurm is gebouwd; het gevonden fossiel op de hand; de scheuren van de middeleeuwse deur door het verloop van tijd; de plooien in de hand; de gaten in de muur waarin men beelden zet tegen het kwaad.
Je hebt het gevoel dat je deel uitmaakt van het landschap en de weg zich opent. Zoals Machado (Spaans dichter en schrijver) zei: “Wandelaar, er is geen pad, het pad maak je in je loop.”

De drie vorige wandeltochten

Kroniek van een wandeltocht, theux-franchimont
https://www.angelesearth.com/persoonlijk/kroniek-van-een-wandeltocht-theux-franchimont/

Inspiratie om te creëren, wandelen
https://www.angelesearth.com/persoonlijk/inspiratie-om-te-creeren-wandelen/

Gisteren groeiden er twee vleugels op mijn rug
https://www.angelesearth.com/persoonlijk/gisteren-groeiden-er-twee-vleugels-op-mijn-rug/

Foto’s: Ángeles Nieto

Foto's van Angeles Nieto

 

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!