Persoonlijk Werkboek

“JE SUIS CHARLIES ÁRBOL”

Een klant van mij in Noord-Duitsland, Flensburg, gaf me, direct na de aanslagen in Parijs op 7 januari 2015, waarbij veel slachtoffers vielen, de opdracht een zeefdruk serie te maken, als een manifest van hoop. We hebben het de titel gegeven: ”Je suis Charlies Árbol”

Project

Van de start van het project tot aan het uiteindelijke resultaat, werkten we ongeveer anderhalve maand. Ik wil het werkproces en de gedachte die het beeld bevat vertellen.

Gedachte

Ongeveer 5 jaar geleden kocht deze klant mijn schilderij getiteld “boom” (el arbol). De boom staat vastgenageld aan de grond, is de longen van de wereld. Het creëeren van zuurstof, is fundamenteel voor ons bestaan. Aan de voorzijde staat een vogelman die met zijn vleugels (vrijheid) het leven koestert. Het beeld van dit schilderij is de afgelopen jaren voor deze klant zijn eigen beeldmerk geworden. In 2011 maakten we van dit beeld een serie bronzen voor het jubileumfeest van zijn organisatie.

Jesuischarliearbol1

Wat er in Parijs gebeurde pakte hem (pakte ons) en besloot met deze zeefdruk de wereld zijn gedachten te laten zien in een vredes manifest. Zo ontstond dit beeld waar één van de vleugels van de vogelmens het pensymbool wordt van ”je suis Charlie”. Een pen schrijft met rode inkt uit zijn hart woorden als leven, liefde, vrede en respect en de continue beweging creëert de vorm van de boom.

Werkproces

Realisatie

Het idee was om een ??zeefdruk A4 maken met vier kleurlagen. Ik begon met een aantal potloodschetsen, waarvan één werd gekozen.

jesuischarliearbol2

Van daaruit begon ik met kleurschetsen, variaties in de structuur, de plaatsing van de boomstam en het gebruik en de keuze kleur. Na verscheidene fasen werd één gekozen. De volgende stap was om de vier kleurlagen te scheiden, waardoor vier films gemaakt konden worden. Dit is vereist voor het drukken en hier begon de zeefdruk. Nieuwe kleurproeven, om de exacte kleuren te kiezen. De zeefdrukken zijn gemaakt bij Kurtface, Nijmegen, www.kurtfacenijmegen.nl. Ik ben erg blij met het goede werk dat ze daar hebben gedaan. Na het drukken, het signeren en nummeren van de exemplaren. We besloten een certificaat van echtheid te drukken, als aanvulling van de redenen voor de realisatie ervan te verklaren. Ik ben erg blij met het resultaat.

jesuischarliearbol3”Dank Arthur voor de mogelijkheid dit werk te maken, voor het goede werk samen en realiseren van deze essentiële ideeën, leven, liefde, vrede en respect”.

“Ik ben een vogelman, wiens vrijheidsvleugels verwoorden, Met rode inkt van het hart, schrijf ik over wat ons samenbrengt, een afdruk die voor altijd klopt, tussen de takken van onze boom”

Fotos: Henk van de Laar, Ángeles Nieto

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!