Tijdens deze warme vakantie dagen overleven veel Spanjaarden de zomer met kaartspel. Na de maaltijd, met of zonder siesta, wordt met een spaans kaartspel gespeeld.
Het spaanse kaartspel (baraja española) heeft 48 kaarten, verdeeld in vier families, ook wel genaamd ”Palos” (Stokken) ”Oros, Copas, Espadas y Bastos” (Goud, Bekers, Zwaarden en Knuppels). Elke kaart is genummerd van 1 tot 12. Nummer 1 is genoemd As, nummer 10 Sota, 11 is Caballo en 12 is Rey. De afbeeldingen van de figuren zijn middeleeuws geïnspireerd.
Oorsprong
Het is moeilijk de eigenlijke oorsprong van het kaartspel na te gaan, maar kan ontstaan zijn al duizenden jaren vóór de geboorte van Christus. Verschillende onderzoekers denken dat het in India of China is ontstaan. Plato schrijft in een van zijn teksten, dat het de Egyptische god Theuth was die het had bedacht. Het oudste spaanse kaartspel dateert van rond 1400 in Sevilla.
Symboliek
In de zeventiende eeuw werden de figuren afgeschilderd als koningen, een symboliek die verband houdt met de goden uit de Griekse en Romeinse mythologie. De koning van Goud wordt beschouwd als een vertegenwoordiging van Pluto (god van de onderwereld); De koning van Bekers als vertegenwoordiging van Bacchus (god van de wijn); de koning van het Zwaard vertegenwoordigt Mars (god van de oorlog), en de koning van de Knuppels vertegenwoordigt Saturnus (god van de landbouw). Het lijkt erop dat de Stokken vanaf het begin hun eigen symbolen hadden:
Zwaard is de link naar de edelen en militairen; Bekers met de geestelijkheid; Knuppels met boeren en Goud met de handelaren.
Omkadering
Om de kaartsoort te onderscheiden zonder de gehele kaart te bekijken moet je letten op de omkaderingen Dit heeft continue of discontinue lijnen: Bij Goud zijn de lijnen continue. Bij Bekers is er één onderbreking. Bij de Zwaarden zijn er twee onderbrekingen en bij de Knuppels zijn er drie. https://es.wikipedia.org/wiki/Baraja_española
Spelen
Er zijn vele manieren om met deze kaarten te spelen. Fysiek, proberen om torens of een andere constructie te bouwen, maar er zijn heel veel spellen met hun eigen specifieke regels. In https://juegosdecartas.wordpress.com staan de regels van de bekendste spellen, op eenvoudige wijze uitgelegd. Er is een interessant artikel over de sociale en culturele achtergrond van het “kaartspel”, geschreven door Juan Tallón op zijn blog http://descartemoselrevolver.com Tallón met de titel: “Ik zal het spel spelen”. (“Voy a echar la partida”)
Ik hoop dat het je zomer verlicht.
Foto’s: Angeles Nieto
No Comments