Persoonlijk

HOE OVERLEEFT EEN SPANJAARD DE ZOMER? 2/5

Een van de geheimen is de siësta.
Na een siësta voel je je als nieuw, en het lichaam vraagt er vaak om. Toen ik klein was, was het voor mij verplicht en niet altijd prettig, maar nu zie ik het als een perfecte uitvinding.

Wat is de siësta?

Het is een gewoonte om kort te slapen na de lunch. Het helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren.

Wie doet de siësta?

Niet alleen in Spanje, maar ook in de meeste landen van Zuid-Europa en Latijns-Amerika slapen in de middag. Ook in landen als Taiwan, de Filippijnen, India, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en China bestaat een soort siësta. In China is het recht op siësta verankerd in de grondwet. Veel mensen rusten even uit op kantoor door het hoofd te laten rusten op de armen op het bureau.
Het tijdschrift Neurology zegt dat 22% van de Duitsers, 16% van de Italianen en 15% van de Britten de siësta tenminste drie keer in de week doen. De Spanjaarden nemen met 8% de vierde plaats in, het lijkt erop dat mythen veranderen met de tijd.

Etymologie

Het woord siësta is afgeleid van het Latijnse sexta [hora] (“het zesde [uur]”): de Romeinen telden hun uren vanaf zonsopkomst. Het zesde uur was voor hen daardoor het middaguur.

Waarom de siësta?

De reden hiervoor is een biologische verklaring. Na de middagmaaltijd, vaak zeer overvloedig in Spanje, daalt een groot deel van het bloed van zenuwstelsel naar de spijsverteringsstelsel wat slaperigheid veroorzaakt. Ook is het rond deze tijd in de middag, vooral in de zomer, heel warm, en zelfs de dieren gaan dan naar hun holen en slapen.

Voordelen

Het is aangetoond dat de siësta zeer gezond is. Het verbetert de algemene gezondheid en de bloedsomloop en voorkomt stress. Het bevordert ook het geheugen en het mechanisme van het leren. De hersenen moeten de dagelijkse informatie verwerken. Het is als het opruimen van een tafel om verder te kunnen blijven werken en dit wordt gedaan tijdens de slaap. Daarnaast stelt de korte rust je in staat de werkdag langer te kunnen weerstaan ​​zonder slaap te krijgen.

Tips voor de perfecte siësta

* Korte siësta. Voldoende tijd is 20-30 minuten. Het is belangrijk om niet in de diepe slaap te komen, omdat dat leidt tot hersen mechanismes die ons functioneren langzamer maakt en ook de nachtelijke slaap moeilijker kan maken.
* Doe een siësta met open raam of buiten in de schaduw, is zuurstofbevorderend.
* Beter zittend dan liggend. Zo duurt de siësta niet te lang.

Toegegeven dat de siësta niet echt past in ons moderne leven, zelfs voor de Spanjaarden, ook omdat de werkroosters veranderen. Maar op feestdagen of in het weekend is een perfecte keuze.

Doe jij aan de siësta? Wat vind je ervan?

Meer informatie: http://elpais.com/elpais/2014/08/01/buenavida/1406903304_278680.html

siesta-2

Illustratie/ foto’s: Ángeles Nieto

Delen:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!