Persoonlijk

HET POTLOOD, CREATIE VOOR IDEEËN EN SCHETSEN

Het potlood is mijn belangrijkste instrument. Het eerste dat ik gebruik om te creëren. Vooral om schetsen te maken en ideeën neer te zetten. Er zullen weinig mensen in de wereld zijn die nooit een potlood in handen hebben gehad. Het is een zeer eenvoudig en goedkoop voorwerp, bestaande uit een mengsel van grafiet en klei, met een houten omhulsel. Veel klei en weinig grafiet geeft een hard potlood, veel grafiet en weinig klei geeft een zacht potlood. Het meest voorkomende potlood is ongeveer 18 centimeter en kan een lijn van ± 55 kilometer lang trekken. Je kunt 17 keer de punt slijpen en 45.000 woorden schrijven.

foto2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het zien van een doos kleurpotloden is voor mij als het kijken naar een doos snoep of chocolade. Ik herinner dat tijdens mijn kunstacademie tijd, een vriend, ook student, op school kwam met een van die prachtige dozen met potloden van zeer hoge kwaliteit. Hij had ze gekregen en was er zeer trots op. Ik herinner me hoe we als collega studenten (we waren ongeveer met 7) ernaar keken alsof het de grootste schat was, het water liep ons in de mond. Ik heb altijd van zo een doos gedroomd.

foto3

Geschiedenis van het potlood

Sinds de prehistorie werden voorwerpen gebruikt om te tekenen en te schrijven gebaseerd op houtskool. Het lijkt erop dat men in de zestiende eeuw in Engeland begon met behulp van grafiet voor het markeren van schapen. Het werd op de markt gebracht in kleine staafjes die gemakkelijk braken. Om vuile handen te voorkomen werd het grafiet in een koord gedraaid, bij gebruik wikkelde het koord zich dan weer los. De geschiedenis van het potlood begon met de uitvinding van een Duitser, Kasper Faber in 1767. Hij was dol op scheikunde en mengde grafiet met zwavelpoeder, antimoon en hars, tot er een massa ontstond die steviger was dan zuivere grafiet. Conté, chemicus en uitvinder, maakte in 1790 de eerste potloden gemaakt van grafiet, gemalen klei, bij elkaar geperst in keramische vormen. Deze methode maakte plaats voor moderne potloden. De meeste potloden zijn gemaakt van cederhout. De geur van dit hout verspreidt zich bij het slijpen. De huidige kleurpotloden zijn vervaardigd met geverfd kaolienhttp://historianet.nl/cultuur/de-geschiedenis-van-het-potlood

Potlood techniek

Het is een eenvoudig instrument, van hoge technische rijkdom, waarmee je verschillende effecten kan uitvoeren: – Afhankelijk van de uitgeoefende druk of de ronding van de punt geeft het verschillende tinten in de tekening. – Je kunt met de vinger de kleur vervagen of schaduwen aanbrengen, je kunt oppervlaktes met verschillende kleurtonen maken. – Mogelijkheid om te corrigeren middels gummen, en tegelijkertijd hiermee effecten aanbrengen. Er wordt beweerd dat een goede potlood wordt gemaakt van grafiet uit Siberië en Amerikaans cederhout. Ik denk dat de doos van mijn vriend er vol van was.

foto4

Foto’s en illustratie: Ángeles Nieto

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!