Persoonlijk

GISTEREN GROEIDEN ER TWEE VLEUGELS OP MIJN RUG

Gisteren gingen we wandelen. Telkens als we één van deze excursies maken moet ik aan dit citaat denken: “Ik begreep waarom Daniar altijd aandacht gaf aan subtiele geruchten, onhoorbaar voor anderen en waarom zijn ogen blonken en zijn wenkbrauwen fladderden. Hij was een diep verliefde man, niet zozeer verliefd op een andere persoon, het was een andere liefde, een intense liefde, een liefde voor het leven, voor de aarde. Hij hield zijn liefde in zichzelf, in zijn muziek, kunst, en leefde geïnspireerd door die liefde.” Yamila, door Chingiz Aitmatov

We liepen rond Bolland-Blegny (België). De Volksuniversiteit Maasland organiseert zes wandelingen verspreid over het jaar, ongeveer 16 km, door de landschappen van Limburg in Nederland, in België of in Duitsland. Elke zes weken volgen wij een route geleid door een gids. Het is een groep van ongeveer 20 personen. Marion, onze gids, vertelt ons heel divers over dingen die we zien, over de geschiedenis, over bomen, over hoe de boeren werken, over het leven van dieren, kunst, heiligen en legendes. Het is een zeer leuke sfeer met vriendelijke en geïnteresseerde mensen.

wandelen-2

Wat deze wandelingen mij leert is de enorme hoeveelheid elementen die het landschap bevat, in feite alles wat daarin is belichaamd. Het zit vol met sporen die je leert lezen.

Het spoor van de voetafdruk van een das gemarkeerd in de modder. Het spoor van een monument van ouders die hun kinderen van 15 jaar herdenken die niet terugkwamen uit de oorlog (Margraten), en het dorpje dat zonder jonge mannen bleef. Constructies van vakwerkhuizen, die worden verwijderd en verdeeld onder de erfgenamen, zodat ze een nieuw huis kunnen bouwen, (Gulpen). Kikkerdril in het water. De vrees van de dorpsbevolking die een kapel bouwde gewijd aan Sint-Gillis, (helpt bij het verwijderen van de angst en de behandeling van andere psychische aandoeningen), ter herdenking van de dood van twee bandieten (Zwarte bende) die drie eeuwen geleden gedood werden, (Kapel St Gilles in Richelett). Roofvogels vliegen in cirkels op zoek naar prooi. Een verlaten mijn, nu een museum (Marie en Blegny) waar paarden met 2 jaar naar beneden gingen en tot hun 18e jaar daar bleven om karretjes kolen te trekken en blind werden na korte tijd in de mijn. Over het injecteren van mest in plaats van het te verspreiden, om de vervuiling van het produceren te verlagen. Over hoog geplaatste gaten in de muren van de boerderij zodat uilen hun nesten erin bouwden en de  muizen opaten van die schuur (De Hut). Over kerken met heiligen, schilderijen, kunst en relikwieën … maar het genieten komt vooral van het wandelen, frisse lucht inademen, het horen van het stromende water, vogels, de geur van rook, het kijken naar de immense, vaak groene landschappen en het licht tijdens de voortschrijdende dag, het treden in de modder, ons spoor achterlatend.

Ik verzeker, je komt heel moe thuis, maar die dag groeien er twee vleugels op jouw rug.

www.vumaasland.nl

Foto’s: Ángeles Nieto

wandelen-3

Delen:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!