Illustratie Inspiratie Kunst technieken Over Kunst

Wat weerhoudt je ervan creatief te zijn? 12 creatieve blokkades

Illustration by Angeles Nieto

Er zijn dagen waar ideeën niet opborrelen, het is alsof de creativiteit is opgedroogd, en gebeurt meestal op het moment wanneer we deze het hardst nodig hebben. We hebben allemaal creatieve blokkades, we beperken ons tot voorbedachte concepten die ons weerhouden van succes en ons vermogen beperkt. Weten welke factoren dit opwekken zal leiden dat we het herkennen en dit proberen te vermijden. Creatief denken is een oplossing die begint met de geboorte van iets nieuws.

 

A) Perceptuele blokkade

 

1) Hoe nemen we een situatie waar.

Een situatie kan op verschillende manieren worden vastgelegd. Hoe onze perceptuele zintuigen waarnemen, bepaalt hoe we iets beleven en hoe we kijken. Vaak zien verschillende mensen dezelfde situatie helemaal anders. Een perceptuele blokkade verhindert ons te zien wat het echte probleem is, weten we dit niet isoleren, te definiëren en kost ons moeite om onderscheid te maken tussen oorzaak en gevolg.

 

Illustration by Angeles Nieto

 

B) Cognitieve blokkade

 

2) Hoe analyseren we een situatie.

Routine of een overvloed van informatie kan voorkomen dat we aandacht besteden aan de echt belangrijke dingen, dat we ons verliezen in details, zonder dat we de essentie van het probleem vinden. We moeten weten wat we willen, en ons daarop focussen.

3) Herhalen van oplossingen.

De belangrijkste functie van de hersenen is om het voortbestaan van ons lichaam te waarborgen. Daarom en dankzij evolutie, creëren de hersenen informatieblokken, die toegankelijk zijn voor later gebruik.

Als we worden geconfronteerd met een situatie die we met succes weten op te lossen, zullen we, wanneer dit wéér voorkomt, op dezelfde wijze oplossen, maar nu sneller en met een minimum aan energieverbruik. De structuur van deze informatieblokken wordt stijver, sterker en dus ontstaan er mentale modellen, die we herhalen, zonder te twijfelen aan haar waarde.

Creativiteit heeft veel te maken met het afbreken van deze mentale modellen in de gedachtengang, we moeten andere nieuwe wegen durven te bewandelen.

Bovendien richt ons onderwijs zich op het vinden van het juiste antwoord, maar er zijn problemen met verschillende oplossingen.

4) De belangrijkste regels accepteren zonder weerwoord.

Het is gemakkelijk om de vastgestelde regels zonder meer aan te nemen. Echter, elke regel is ontstaan in een bepaalde context en deze kan veranderen. Daarom is het goed om je zelf af te vragen of deze regels nog actueel zijn en kloppen.

“Vaak is de zuivere benadering van een probleem veel belangrijker dan de oplossing, die slechts mathematische of experimentele vaardigheid bevat. Nieuwe vragen opwerpen, nieuwe mogelijkheden opwekken, oude problemen vanuit een nieuwe invalshoek bekijken, zijn dingen die de verbeelding nodig hebben en die echte vooruitgang geven aan de wetenschap.
Einstein (1879-1955), wetenschapper

bloqueo-2

 

C) Emotionele blokkade

 

Emotionele blokkades zijn in onszelf, als gevolg van spanningen, zorgen en angsten die met nieuwe situaties meekomen.

5) De angst om fouten te maken.

We hebben allemaal angst om ons te vergissen, om te falen, om belachelijk gevonden te worden, om wat mensen over je zeggen; en de beste manier om deze risico’s te vermijden is om binnen de grenzen van het bekende blijven. Het is bijna onmogelijk om iets in één keer goed te doen, we moeten ons vele keren vergissen, fouten maken om eindelijk te vinden wat we zoeken.

6) De spanning.

Stress is een fysiologische reactie van het organisme, waarin afweermechanismen een verdediging aangaan met een situatie die als bedreigend wordt ervaren. In deze momenten richten de hersenen al hun aandacht op het waarborgen van de overleving. In deze spanningstoestand wordt creativiteit geblokkeerd, de hersenen voorkomen de stroom van ideeën.

Ontspanning is van essentieel belang in de inspiratie en creatie. In ontspanning kunnen de hersenen complexe problemen oplossen. Steve Jobs beoefende meditatie en was een volgeling van de Zen-filosofie. Volgens deze filosofie is het geheim van creativiteit stoppen met je te forceren, genieten van het landschap en zien hoe alles stroomt en zich met elkaar verbindt.

“De creatieve blokkade is als een signaal om direct te stoppen na te denken over het thema en het af en toe te benaderen”, Audrey Niffenegger, (1963) schrijfster

7) Denken dat we niet creatief zijn.

We zijn allemaal creatief, we zijn geboren met dit vermogen. De meest creatieve mensen in de wereld zijn kinderen. Ze hebben nog geen vastgestelde mentale modellen in hun hersenen en hun visie is zeer breed.

“Alle kinderen worden geboren kunstenaars; het probleem is om een kunstenaar te blijven als we opgroeien”. Picasso (1881-1973), schilder

Barron, psycholoog zegt dat het creatieve vermogen van iemand voortdurend groeit en toeneemt met de leeftijd op dezelfde wijze als bij verbale intelligentie, het is slechts een kwestie van training.

8) Te kritisch zijn. Zoeken naar een snelle oplossing.

Te kritisch zijn, vanaf het begin ideeën uitsluiten of verwijderen, geobsedeerd zijn over het vinden van het beste, voorkomt de stroom van creativiteit. Schrijf absoluut alle ideeën die je hebt. Een idee moet groeien, geprobeerd worden, uitbroeden, je moet het tijd geven om te worden ontwikkeld, om te rijpen voordat je de waarde en nut ervan inziet.

9) Pessimisme en ernst.

Goede ideeën komen voort uit het beste van ons. Geloof in jezelf en in de mogelijkheid om te vinden waarnaar je op zoek bent vergemakkelijkt het proces. Een situatie te ernstig nemen kan je blokkeren. Geef jezelf toestemming om grappen te maken, de zaak te relativeren en de dingen in de juiste proporties te zien. Bekijk het werken als een spel.

 

Illustration by Angeles Nieto

 

D) Culturele blokkade

 

Culturele blokkades verwijzen naar de beperkingen van de creativiteit als gevolg van het onderwijs en de socialisatie.

10) Educatieve blokkade.

Onderwijs is voornamelijk gericht op het verticale of logisch denken,  creatieve kwaliteiten worden vergeten. Ons onderwijssysteem versterkt de linker hersenhelft die verantwoordelijk is voor spraak functies, het schrift, wiskunde en logica, maar vergeet de functies van de rechter hersenhelft die verantwoordelijk is voor emoties, intuïtie en creativiteit.

Vandaag leven we in een veranderende samenleving, die zoekt naar transformatie en verbetering, waar innovatie een symbool van succes is, en daarvoor moeten we creatieve vermogens ontwikkelen.

11) Wantrouwen van omgeving en stereotypen.

Wij zoeken vaak goedkeuring om ons geaccepteerd of geliefd te voelen in een groep, we voldoen aan de eisen die zijn toegewezen aan ons geslacht of leeftijd, en we doen wat anderen van ons verwachten. Echter, creativiteit gaat op zoek naar nieuwe, innovatieve oplossingen, anders denken, en daarom vrij en creatief zijn.

12) De nee actie.

Een niet gerealiseerd idee in de gedachte gaat verloren. Een idee is als een zaadje dat geplant en verzorgd moet worden om te groeien. Innovatie is het proces om een idee te realiseren.

“Innovatie is in beweging gebrachte creativiteit”

Beschouw creativiteit als een spel, breng het kind in je naar boven, geniet en als je kunt, lach om jezelf 🙂

Wil je méér lezen over creativiteit?

– De waarde van creativiteit

https://www.angelesearth.com/kunst/de-waarde-van-creativiteit/

– 10 creatieve technieken oom op ideeën te komen

https://www.angelesearth.com/inspiratie-dagelijkse-bezigheden/10-creatieve-technieken-om-op-ideeen-komen/

– 10 sleutels om creatieve inspiratie te vinden

https://www.angelesearth.com/kunst-technieken/10-sleutels-om-creatieve-inspiratie-vinden/

– Waarom is de verbeelding nodig? 10 redenen om het te stimuleren

https://www.angelesearth.com/kunst-technieken/waarom-is-verbeelding-nodig-10-redenen-om-stimuleren/

Je hersenen zijn creatief

https://www.angelesearth.com/illustratie/je-hersenen-zijn-creatief/

 

Art by Angeles Nieto

 

Tekst en illustraties: Ángeles Nieto

 

Bronnen

– Robinson, Ken (2009). “El elemento”. Barcelona. Ed Grijalbo

-Byttebier, Igor  (2002).”Creatividad. Hoe? Zo!” Tielt. Ed Lanno

– Sikora, J. (1977). “Manual de métodos creativos”. Buenos Aires: Ed. Kapelusz.

-Simberg, A. L. (1975). “Los obstáculos a la creatividad. En Davis y Scott (Comps.), Estrategias para la creatividad.  Buenos Aires: Ed. Paidós.

-De Bono, E. (1974). El pensamiento lateral. Barcelona: Editorial Paidós.

– Los 5 motivos más comunes por los que puedes no estar siendo creativo http://www.tecnicasdeorganizacion.com/2011/04/los-5-motivos-mas-comunes-por-los-que-puedes-no-estar-siendo-creativo/

-Los bloqueos de la creatividad: un muro entre la posibilidad y la acción

http://www.gestiopolis.com/los-bloqueos-de-la-creatividad-un-muro-entre-la-posibilidad-y-la-accion/

¿Porque no soy creativo y porque los creativos no innovan?

– 9 consejos de expertos para superar el bloqueo creativo.

http://www.eldefinido.cl/actualidad/mundo/5198/9-consejos-de-expertos-para-superar-el-bloqueo-creativo/-

– 10 obstáculos del pensamiento creativo FUENTE: Copyblogger Brian Clark

http://www.emotools.com/media/upload/files/afondocreatividad/obstaculos_creativo.pdf

– «El estrés es el peor enemigo del cerebro» http://www.abc.es/ciencia/abci-estres-peor-enemigo-cerebro-201603142326_noticia.html

 

 

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!