Creatieve vrienden Over Kunst

WANDA REIFF, EEN LEVEN OMRINGD DOOR KUNST

Wanda is intelligent, eerlijk, met grote werklust. Haar toewijding aan de kunst, haar vriendschap, vitaal en familiair, met een grote gevoeligheid en medeplichtigheid naar de kunstenaar, maakt haar uniek. Een leven gegeven aan de kunst en voor de kunst.

Galerie Wanda Reiff werkt ca. 40 jaar in de internationale galeriewereld en in het adviseren aan particulieren. Was gevestigd in Hulsberg, Maastricht en Amsterdam met Nederlandse en internationale hedendaagse kunst.

Wanda-2

Wanda Reiff werd uitgenodigd deel te nemen aan de grote internationale kunstbeurzen zoals Basel, Keulen, Madrid, Brussel en de Kunst Rai. Ook werden presentaties gemaakt in Japan, de Verenigde Staten en op vele plaatsen in Europa. Wanda bracht de toenmalige avant-garde en combineerde dat met goede Nederlandse kunst. Collecties die werk kochten zijn: o.a. Stedelijk Museum, Amsterdam- van Abbe, Eindhoven- Oporto- Stockholm- Akzo- ABN/Amro- Ingbank- ABP- DSM- Bouwfonds Nederlandse Gemeenten- Deutsche Bank, Frankfurt.

Veel van het werk uit de eigen collectie werd voor internationale tentoonstellingen in bruikleen gevraagd, in Brussel, Berlijn, Boedapest, Darmstadt, Edingburgh, Geneve, Londen, Lyon, Munchen, New York, Parijs, Rome, Stuttgart, Zurich.

Wat is kunst voor jou?

Kunst, cultuur, wetenschap zijn noodzakelijk en belangrijk voor het geestelijke welzijn van mensen. Het geeft uiting aan verschillende ideeën over de wereld om ons heen. Kunst en cultuur bieden de ruimte om je eigen identiteit te ontdekken en te ontwikkelen, bijvoorbeeld door het kijken en luisteren naar anderen, toneel, muziek, beeld, taal of beweging. Kunst heeft het samenbindend vermogen om mensen te leren functioneren in een maatschappij van diversiteit en verandering.  Kunst beleven vraagt een open mind. Begrijp je iets niet, begin opnieuw. Kunst irriteert, maakt nieuwsgierig, roept vragen op, kunst maakt ook blij. Het roept gevoelens op.

Je bent altijd omringd door kunstenaars, en in jouw huis in Frankrijk waren altijd creatieven. Zijn kunstenaars anders?

Ja, zeker. Ze zijn altijd bezig met hun kunst. Werken heel hard en als ze klaar zijn met een project vallen ze in een leegte, totdat er weer een nieuw project komt. Het zijn vaak gevoelige mensen, open en eerlijk, en kijken anders naar de wereld. Ze hebben soms moeite met kritiek omdat ze hun ziel in hun werk stoppen. Bovendien kunnen ze meestal goed koken.

Hoe zijn verzamelaars?

Verzamelaars hebben een passie, en zijn bezeten door hun collectie. Al hebben ze hun huis vol hangen, ze blijven zoeken.  Een van mijn klanten was bijna blind geworden, en had een werk gekocht. Hij wilde graag weten wat ik ervan vond. Ik vroeg hem waarom had hij dit werk had gekocht. Zijn antwoord was “ik voel het. Ik ruik het. Ik weet het”.

Hoe wordt de prijs van een kunstwerk bepaald?

Er zijn vaste regels over wat een tekening, wat grafiek, wat een doek kost. Dit hangt ook af van de bekendheid van de kunstenaar. Op het moment dat een werk voor een hoge prijs verkocht wordt dan stijgen de prijzen van deze kunstenaar. Het is een spel tussen vraag en aanbod. De prijzen van buitenlandse kunstenaars zijn al bepaald door de buitenlandse galerie die hen vertegenwoordigd. In Nederland nemen we deze prijzen over. Het is wel zo dat de prijzen soms worden gemanipuleerd. Dankzij het internet is de markt nu overzichtelijker en zuiverder geworden. Kunst is geen luxe. Het is belangrijk voor je creativiteit en voor het geestelijk welzijn.

Is er ook crisis in de kunst?

Het lijkt erop dat in onze huidige maatschappij kunst wordt ondergewaardeerd, dat het niet nodig is. Maar, wat is een maatschappij zonder kunst en cultuur?  Wat blijft er over van de mens als dat verdwijnt.

Wat is voor jou creativiteit?

Creativiteit: mijn kinderen en kleinkind, vrienden, mijn tuin, mijn huis, mijn hond, mijn  leven omringd door kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers.

Volgt je galerie een bepaalde stroming?

Vroeger in mijn galerie wel, nu laat ik zien wat me raakt.

Ik heb  nu geen traditionele galerie meer. Ik maak presentaties in mijn schuur en dat is dan een ontmoetingsplek waar je over kunst praat. Een keer per jaar is de Plateaukunstroute, een echt evenement.

KUNSTROUTE PLATEAU VAN MARGRATEN

Elk jaar organiseert Wanda Reiff de KUNSTROUTE PLATEAU VAN MARGRATEN (Last rose of summer route 2014), dit jaar is de 10e editie. Het zijn volle kunstdagen op het Plateau van Margraten. De dagen kenmerken zich door het informele karakter, waarbij bezoekers kunnen genieten van kunst in een unieke omgeving zoals in boerderijen, schuren, zolders, ateliers, molen, kasteeltje en weilanden, gelegen in een prachtig landschap. De kunstenaars zijn aanwezig en vertellen over hun werk. Dit jaar is het de 29e & 30e augustus. Meer informatie op www.wandareiff.nl

Kunstroute Plateau van Margraten is een ontmoetingsplek, waar kunstenaars hun werk presenteren en vertellen over wat zij maken. Mooie locaties en gezellig. Het is heel interessant, zeker een aanrader!

wanda-3

Foto’s: Eugenie Duynstee/ Ángeles Nieto

Kunstwerken: Lydia Schouten, Elly Strik, Hans Lemmen, Yvonne Mostard, Nathalie Brand

 

Share:
Share

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Anneke
  augustus 24, 2015 at 4:35 pm

  Zo iemand tegen te komen, dat is een droom.

 • Leave a Reply

  error: Content is protected !!

  Sign up to be informed

   

  Think CREATIVE!