Kunst technieken Over Kunst

WAAROM IS DE VERBEELDING NODIG? 10 REDENEN OM HET TE STIMULEREN

Collage foto's Angeles Nieto

Wij denken dat de verbeelding gekoppeld is aan de kindertijd, iedereen maakt in meer of mindere mate gebruik van de verbeeldingskracht. Kun je je een wereld voorstellen zonder verbeelding, een plek waar draken niet bestaan, waar de grootouders geen verhalen meegeven over hun leven of waar de ouders geen sprookjes vertellen. Een wereld zonder “Roodkapje” zonder “De Kleine Prins” of zonder de film “Pirates of the Caribbean”. De verbeelding wekt welzijn op, maakt technologische vooruitgang mogelijk en creëert illusie. Laat de verbeelding aan de macht.

Wat is verbeelding?

Verbeelding is het mentale vermogen om eerder verkregen informatie door de zintuigen te manipuleren en denkbeeldige scènes, voorwerpen of gebeurtenissen die niet bestaan, te creëren. Deze voorstellingen die door de verbeelding worden gemaakt zijn niet werkelijkheid. “ De verbeeldingskracht neemt eerdere elementen en experimenten en transformeert deze tot nieuwe prikkels en realiteiten” https://es.wikipedia.org/wiki/Imaginación.

We hebben allemaal de mogelijkheid om iets te verbeelden. Bij sommige mensen is het sterk ontwikkeld en bij anderen zwakker. Dit vermogen kun je trainen en laten groeien.

Hoe gebruiken we de verbeeldingskracht?

Wij gebruiken verbeelding op drie manieren.

1. Stel je een geluid, een smaak, een geur, een gevoel of emotie voor

Je kunt je een geluid, een geur, een smaak, een fysieke sensatie, een gevoel of een emotie voorstellen. Voor sommige mensen is het gemakkelijker om mentale beelden te zien, voor anderen om een gevoel of en sensatie voor te stellen. Verbeeldingstraining vergroot de mogelijkheid om al deze elementen te combineren en daarmee iets nieuws te bedenken.

2. Stel je iets voor dat in de toekomst zal gebeuren

We maken gebruik van onze verbeelding in ons dagelijks leven, bij alles wat we willen doen in de toekomst, telkens wanneer we een feest, een reis of een vergadering plannen. We gebruiken het als we uitleggen hoe iemand bij een straat kan komen, wanneer we naar een verhaal luisteren, als we een object beschrijven, wanneer we een boek lezen of als we een lied horen. Bij het visualiseren van een object of een evenement gaat het deel uitmaken van ons leven. Het verbeelden van een succesvolle situatie maakt het gemakkelijker dat het wordt gerealiseerd, het opent mogelijkheden. Het is gemakkelijker om het rijexamen te halen als we ons voorstellen dat we het goed zullen doen.

3. Fantaseren

Fantaseren is het vermogen dat ons in staat stelt om te transformeren, te combineren en het creëren van nieuwe beelden die we in ons hoofd hebben. Fantaseren heeft een hoger niveau dan alleen de productie van beelden. Door de fantasie gedijt de wereld van de kunst, de literatuur, de schilderkunst, architectuur en muziek. De originaliteit van hun creaties zijn anders en vol fantasierijke inhoud.

Relatie tussen verbeelding, creativiteit en innovatie

Creativiteit is het vermogen om iets te maken. Creativiteit is niet alleen artistiek, het kan ook wetenschappelijke of wiskundig zijn.
Het verschil tussen fantasie en creativiteit is dat de eerste meer abstract is, de tweede praktischer. Een persoon kan de dag doorbrengen met verbeelden van gebeurtenissen en dingen zonder enige verdere actie, maar een persoon wordt als creatief beschouwd als hij in de praktijk brengt wat hij heeft gedacht. Creativiteit zet de verbeelding aan het werk.
Creativiteit gaat verder dan dat. De beste creatieve ideeën zetten aan om te innoveren. De wereld verandert snel dus bedrijven zijn zeer geïnteresseerd in innovatie. Innovatie is mogelijk dankzij de creativiteit, creativiteit komt voort uit de verbeelding.

Albert Einstein zei:

“Verbeelding is belangrijker dan kennis”

Collage foto's Angeles Nieto

Wat zijn de voordelen voor mensen met een goede verbeelding? 10 redenen om dit te stimuleren

1. Dankzij de verbeeldingskracht worden problemen sneller herkent en opgelost. Het helpt de ervaring te integreren met de kennis, nieuwe oplossingen te vinden en we beperken ons niet alleen tot het theoretische aspect daarvan.

2. Dankzij de verbeelding heb je meer empathie, heb je betere relaties met anderen. Verbeeldingskracht helpt in sociale vaardigheden.

3. Heb je meer vertrouwen in je mogelijkheden en bereik je eerder jouw doelen.

4. Je onderscheid je van anderen, je maakt het verschil.

5. Verbeelding stimuleert de creativiteit. Het genereert meer ideeën die weer de totstandkoming van uitvindingen, artistieke werken of zakelijke ideeën mogelijk maakt.

6. Het stimuleert innovatie. Zonder verbeeldingskracht zouden we niet in de moderne wereld leven, en niet de innovatieve apparaten gebruiken. Zou Leonardo da Vinci een vliegtuig nooit kunnen voorstellen of Jules Verne nooit zijn boek “Rond de wereld in 80 dagen” hebben kunnen schrijven. Verbeelding maakt een relatie tussen concepten en ideeën op een innovatieve manier.

7. Dankzij de verbeelding kun je meer genieten van artistieke ervaringen en expressie en
daardoor wordt je creatieve capaciteit weer geïnspireerd.

8. Biedt de mogelijkheid om elke situatie vanuit verschillende invalshoeken te bekijken.

9. Het stelt je in staat om te het verleden te verkennen en de toekomst mentaal voor te stellen. Het speelt een belangrijke rol in onze geestelijke gezondheid, en dankzij de verbeelding kunnen we een positieve benadering aan onze ervaringen geven. Het is een geweldig hulpmiddel voor recreëren en opnieuw modelleren van je wereld, van je leven.

10. Het helpt bij denkvaardigheden, en bij taalvaardigheden.

Verbeelding is krachtig. Het (be)oefen is leuk.
In de toekomstige blog artikelen, zal ik bespreken hoe je het kunt trainen en verbeteren door het te stimuleren.
Ondertussen kun je misschien dit fantasievolle boek lezen, ‘Alice in Wonderland’ van Lewis Carroll.

De beelden die bij dit artikel staan zijn onderdeel van een van mijn afstudeerprojecten aan de Academie voor Beeldende Kunsten, gebaseerd op het gelijknamige boek van Lewis Carroll “Alice in Wonderland”, een fascinerend boek.

Foto’s: Ángeles Nieto

Andere artikelen die verband houden met het onderwerp die je zou kunnen interesseren:

10 CREATIEVE TECHNIEKEN OM OP IDEEËN TE KOMEN
https://www.angelesearth.com/inspiratie-dagelijkse-bezigheden/10-creatieve-technieken-om-op-ideeen-komen/

10 SLEUTELS OM CREATIEVE INSPIRATIE TE VINDEN
https://www.angelesearth.com/kunst-technieken/10-sleutels-om-creatieve-inspiratie-vinden/

DE WAARDE VAN CREATIVITEIT
https://www.angelesearth.com/kunst/de-waarde-van-creativiteit/

HET MYSTERIE VAN PICASSO, ZIJN CREATIEVE PROCES
https://www.angelesearth.com/kunst/het-mysterie-van-picasso-zijn-creatieve-proces/

Bronnen:

https://es.wikipedia.org/wiki/Imaginación
http://unaredhumana.hl30.dinaserver.com/la-importancia-de-la-imaginacion/
https://prezi.com/drpyx9-bmfii/la-importancia-de-la-imaginacion/
http://diferenciaentre.info/diferencia-entre-imaginacion-y-creatividad/

Collage foto's Angeles Nieto

 

Collage foto's Angeles Nieto

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!