Textuur wordt waargenomen door aanraking, bijvoorbeeld wanneer we de schors van een boom voelen. Het is een belangrijk element in de beeldtaal. Texturen kunnen een onzichtbare sensatie creeren op een geschilderd doek. Karakteristiek van een oppervlak is dat het textuur heeft. Dit wordt gevoel als we het aanraken met onze huid, hand. Een kunstenaar probeert de suggestie te creëren van een “visuele textuur” die we waarnemen met onze ogen, dit is de verschijning van een textuur.
Visuele texturen suggereren voel sensaties, zoals zachtheid, ruwheid, hardheid. Op deze wijze grijpt dit in op onze waarneming en gevoelens dat een kunstwerk creëert. De kunstenaar kan textuur gebruiken als expressie om de inhoud van het beeld te beïnvloeden of om bepaalde ideeën of gevoelens over te brengen. Met de textuur kunnen we de expressiviteit van een vlak verrijken. Het is niet het zelfde een witte kale achtergrond, of de insinuatie van een plant textuur op hetzelfde oppervlakte. De textuur kan ook de compositie van een beeld bepalen.
Type texturen
Er zijn twee manieren om ze te laten werken
1. Visuele textuur (of grafische textures)
De visuele textuur is het schilderen, tekenen of foto maken van een textuur, via grafische middelen. Dit waarneemen we alleen via onze ogen. Wij willen de illusie creëren om reliëf te maken, volumen te creëren. We makken gebieden van licht en donker. Schilderij, tekening of foto werken met twee dimensies. Bij het maken van texturen verschijnt een driedimensionaal effect, zodat we de sensatie van échte objecten beleven.
2. Tastbare textuur.
Op een drager, doek of papier, kun je échte texturen toepassen. Je kunt papier, zand, vele materialen gebruiken, pasta, werken met de dikte van de verf, aangebracht met een spatel of penseel, of bijvoorbeeld touw, het zijn allemaal oppervlakten met échte voel sensatie.
Ik gebruik beide. In veel van mijn werken plak ik papier, touw, stukjes krant of ik bereid het oppervlak met pasta. Ik gebruik ook grafische texturen, vooral geïnspireerd door organische, vrijere, niet geometrische vormen.
Inspiration texturen
Welke vormen, lijnen, structuren hebben we nodig om deze texturen te gebruiken? De waarneming van natuurlijke texturen is een sterke en rijke inspiratie, de huid van een krokodil of de vleugel van een vlinder. Voor mijzelf zijn dit vooral planten, zijn vol elementen om te observeren. Het is belangrijk om dichtbij te komen, te kijken naar de detailles en te zoeken naar hun vorm en textuur. Vergeet de kleur en probeer dit alles zwart wit te zien… Ook kunstmatige texturen, gemaakt door de mens zijn interessant, oppervlakten als bakstenen, zijde, fluweel, porselein …
Het produceren van emoties
De textuur beïnvloedt emoties en geeft hier een persoonlijke reactie op, aantrekking of afwijzing.
Een gladde en uniforme textuur kan een mooi gevoel van rust geven, een ruwe, onregelmatige, geometrische structuur kan een dynamisch ritme aan ons meegeven. In het interieur design speelt textuur een fundamentele rol. We zijn er fysiek in contact met de ruimte waar we wonen of werken. Een berenvel kussen is niet hetzelfde als een zijden kussen. Texturen kunnen ons verplaatsen naar het gevoel van de zomer of de winter.
Maak texturen
Bij het schilderen kun je dit gevoel die texturen oproepen op vele manieren verkrijgen:
– met arcering
– kleur – gradaties
– gradaties van toon (licht-donker)
– vormen op elkaar leggen
– richting van de penseelstreek veranderen
– kleine of grote seel streken
– de verfdikte
– krassen, schuren
– spatten met verf met een penseel, kwast of tandenborstel
– gebruik maken van pasta, zand, lijm, vernis…
– plakken van materialen zoals karton, touw …
In de beeldende kunst wordt minder gesproken over textuur dan over kleur en vorm. Het is echter van essentieel belang. Het is iets dat aanwezig is, en dat onze zintuigen prikkelt en we worden meegenomen, het verrijkt het kunstwerk. Textuur geeft ons een bijna onzichtbaar voelen.
Meer informatie www.ecured.cu
(Textura artes visuales)
ilustrandoenlaescueladearte.blogspot.nl
Ilustratie/ foto’s: Ángeles Nieto
No Comments