Over Kunst Persoonlijk

NACHT VAN SAN JUAN, DE MAGISCHE NACHT

Zeefdruk La danza Angeles NIeto

De nacht van San Juan en de zomerzonnewende zijn verschillend van andere nachten en misschien wel wat magisch.
De dag van San Juan en hiermee de nacht, heeft een speciale betekenis voor mij. Uit mijn jeugd in Madrid herinner ik me het als een feestdag, vreugde en vuur.
Tijdens een reis naar Catalonië kwam ik toevallig terecht bij het feest San Juan daar. Ik zag hoe het daar werk gevierd op het strand, tussen groepen familie en vrienden, er werd vuurwerk en vreugdevuren ontstoken.

In deze periode maakte ik een zeefdruk die het feest uitbeeldt, “La danza de la luz” (”De Dans van het Licht”). Een dans in de rode nacht waar de sterren van de hemel en de sterren van het vuurwerk samenkomen. Water, zand en lucht. Dansen in een cirkel, met mensen die hun armen openen en waar in hun handen sterren groeien, met vliegende vissen en vruchtbaarheid van het leven vertegenwoordigd is in de buik van een naakte vrouw.

Zeefdruk La danza Angeles NIeto

In de nacht van San Juan zijn christelijke tradities gemengd met heidense tradities.
Als christelijke feestdag wordt deze gevierd op 24 juni, de geboortedag van San Juan, zes maanden voor de geboorte van Jezus op 24 december. Dit verschil wordt aangegeven in de evangeliën. Maar de vieringen van tegenwoordig hebben zeker een directe verbinding met de vieringen uit de oudheid in verband met de zomerzonnewende, beïnvloed door de pre-christelijke gewoontes of gewoon gekoppeld aan de cycli van de natuur. Deze rituelen, 21 juni (de langste dag van het jaar), zijn meestal het ontsteken van vuren. Het doel van dit ritueel werd “het geven van meer kracht aan de zon”, die daarna zal “verzwakken” tot de winterzonnewende. Symbolisch gezien heeft het vuur ook een zuiverende functie voor mensen.

Dit festival wordt gevierd in veel delen van Europa, in Spanje, Portugal, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland, Estland en het Verenigd Koninkrijk.

In Spanje zijn er verschillende tradities, maar het vuur is overal gebruikelijk. Fakkel licht parades worden gehouden in Albacete, brandende lappenpoppen in Malaga. In Motril worden 3 wensen op papier in het vuur gegooid en gooit men drie negatieve dingen naar de zee zodat het tij ze meeneemt.
Beroemd zijn de feesten in Alicante, uitgeroepen tot internationaal toeristisch belang. Er worden gigantische monumenten gemaakt van hout, karton, kurk en verf die een diepe satirische lading bevatten, en deze worden in de nacht van San Juan verbrand.
In Asturië gaan de mensen baden om 12 uur ’s nachts in de fonteinen, rivieren of zee met de overtuiging dat het water gezegend is en hen de gezondheid zal brengen en beschermen tegen ziektes.
In Cantabrië springt men over vreugdevuren, loopt men op de nog hete as, dansen rond, loopt de boer met het vee rondom het vuur of draagt men het vuur door het dorp en velden om de oogst te zuiveren.
In Galicia wordt het feest gevierd met rituelen gekoppeld aan de vruchtbaarheid en zuiverheid. In La Coruña is het feest uitgeroepen tot internationaal toeristisch belang. Galicia brandt van noord tot zuid en van oost tot west. Men maakt vuur in elk huis, dorp en wijk. Vanuit de lucht zijn het duizenden kleine puntjes verspreid over Galicië. Er wordt gezegd dat tijdens deze magische nacht communicatie plaatsvindt met de spirituele wereld. Het is tijd om de boze geesten te verjagen.
Planten met therapeutische en reinigende eigenschappen worden verzameld.  Men verteld dat die kruiden op deze dag speciale voordelen hebben vanwege het langste licht en de fotosynthese (waar het anorganisch materiaal in organisch materiaal wordt omgezet door de energie die licht brengt) dat is krachtiger op deze datum.
In ieder geval, is het feest van San Juan mooi om te vieren en te dansen “La danza de la luz” www.angelesnieto.nl

Zeefdruk La danza Angeles NIeto

bronnen:

https://es.wikipedia.org/wiki/Fiesta_de_San_Juan#Hogueras_de_Alicante

https://es.wikipedia.org/wiki/Fotos%C3%ADntesis

Kunst/ foto’s: Ángeles Nieto

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!