Over Kunst

HET MYSTERIE VAN TÁPIES, ZIJN CREATIEVE PROCES

Antoni Tápies trabajando

Creatieve proces

Ik ben geïntrigeerd door het creatieve proces, dit is een mysterie waarin ik me wil verdiepen. Wat gebeurt er als een kunstenaar voor een wit doek staat, als geboren uit het niets. Welke ideeën heeft een kunstenaar voordat hij/ zij begint. Welke gedachten en beslissingen worden genomen tijdens het schilderen. Wat is de werkwijze, techniek.
Kijken tijdens creëren bij de kunstenaar toont ons een groot deel van wat er in zijn hoofd speelt tijdens de creatie. In dit kleine stukje van 4 minuten laat ons Tápies zien tijdens zijn werk in zijn atelier. Deze beelden zijn afkomstig uit een documentaire geproduceerd door de NDR, Duitsland.

Om het creatieve proces per kunstenaar te begrijpen is het nodig om te weten wie deze persoon is, in zijn context en te verdiepen in de betekenis van zijn werk.

Tápies

Zijn uitgangspunt was de primitieve kunst, kunst met een magische betekenis, zoals de eerste kunstwerken van de mens in de prehistorische grotschilderingen. De prehistorische schildering van Altamira Hij creëert een oppervlakte die doet denken aan muren. Deze muren hebben hem altijd aangetrokken Tápies, die graag zijn stijl in relatie ziet met de betekenis van zijn naam Tápies, (tapia=muur). De op deze muur geplaatste tekens, lijken op de kunst van “graffiti”. Zijn “graffiti” staan dicht van de oosterse kalligrafie. De oosterse invloed op hem is voelbaar. Tápies was altijd geïnteresseerd in oosterse religies en wijsheden. Tápies werk weerspiegelt een bezorgdheid voor de problemen van de mensheid. Dit werd gevoed door de existentialistische filosofie van Sartre (angst voor het bestaan, het tragische lot van de mens), maar het gaf ook de vrijheid van de mens aan, de importantie van het individu, en de capaciteit om in actie te komen. Hij beeldt de cosmos uit als eenheid, die gelijkheid toont met de mens, zijn veelzijdigheid. (De magische talismannen van Tápies)

Andere documentaires waar je kunt zien hoe kunstenaars werken:
Het mysterie van Picasso, zijn creatieve proces 

Sobre el agua del sol

Passie op canvas

Verdiepen in creativiteit

Vanaf volgende week zal ik een serie artikelen publiceren over het onderwerp creativiteit. Ik wil het mysterie van dit scheppingsproces leren kennen in de breedste zin, niet alleen artistiek. Ik wil weten wat het is, hoe het werkt, wat het heeft te maken met passie, is er een methode om creativiteit te leren, of hoe het te stimuleren.
Ik denk dat creativiteit in ieder van ons aanwezig is.

PS – In mei en juni zal ik twee workshops over creativiteit geven in Amsterdam en Thorn, Limburg (Nederland) te geven. Binnenkort meer daarover.

Een mooie zondag!

Foto: Fundació Antoni Tàpies

 

 

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!