Over Kunst Persoonlijk

Het geheim om creatief te zijn: lachen

Illustration and post by Angeles Nieto

Wil je het geheim kennen om creatief te zijn? Niets eenvoudiger dan: “lachen”. Hoe, welke relatie bestaat er tussen de lach en creativiteit? Veel, heel veel. De lach moedigt creativiteit aan. Lach en creativiteit functioneren op dezelfde manier, het is een aansluiting van twee ogenschijnlijk niet-verwante ideeën. De lach moedigt creativiteit aan. Het werkt via hetzelfde mechanisme, het maakt een verbinding tussen twee ideeën die niet bij elkaar lijken te passen. De hersenen vinden iets grappig wanneer aan iets logisch een onverwachte wending wordt gegeven. Een grap is effectief als deze onvoorspelbaar is, inconsistent en verrassend. We lachen over absurde oplossingen. Lachen is ook een krachtige vorm van communicatie en een bron van sociale vereniging.

“De ontdekker Shackleton in 1913, publiceerde deze advertentie: “Mannen gezocht voor gevaarlijke reis. Basissalaris. Extreme koude. Lange maanden van volledige duisternis. Constant gevaar. Niet zeker levend terug te komen. Eer en erkenning in geval van succes”. Hij wilde de Zuidpool bereiken per boot. Vijf duizend mannen beantwoorden op de advertentie. Om te kiezen was één van de vragen die de avonturier hen stelde: Kun jij zingen?” Shackleton kende het belang van illusie, gelach en geluk om in moeilijke tijden mee om te gaan.” Elsa Punset

 

post by Angeles Nieto

 

De voordelen van de lach

Lachen heeft fysieke en mentale voordelen. Met een goede lach verplaatsen, bewegen ongeveer 400 spieren, spieren van het gezicht, de maag en buik. De lach maakt jouw ogen schoon door tranen, maakt jouw neus en oor open. Het verjongt door de spieren van het gezicht uit te strekken en te stimuleren. De krampen die door de lach worden geproduceerd, bewegen het diafragma en versterken de longen en het hart. Lachen elimineert stress, omdat het hormonen produceert zoals endorfines en de adrenalines die stimulerende eigenschappen hebben. Bovendien bestrijdt het gelach het lijden, ontspant ons en laat de positieve kant van de dingen zien. Dankzij het gelach worden emoties uitgedrukt en neemt het vertrouwen in jezelf toe. De Lach verbetert creativiteit en verbeelding. Samen lachen bevordert emotionele bindingen en vergemakkelijkt de communicatie tussen mensen. Darwin zei dat de functie van de lach de sociale uitdrukking van geluk is. Een lachende groep heeft overlevingsvoordelen boven anderen die dat niet doen. Lachen is een sociaal teken, dat aan een groep behoort, die de acceptatie tussen zijn leden aangeeft en positieve interacties vergemakkelijkt.

“Het menselijk ras heeft een echt effectief wapen: lachen.” Mark Twain

 

post by Angeles Nieto

 

 

De Lach door de geschiedenis

Lachen en humor zijn zo oud als het menselijk wezen. Wij kunnen de lach door de geschiedenis goed zien. Meer dan 4000 jaar geleden, in het Oude Chinese Rijk, waren er tempels waar mensen zich verzamelden om te lachen om een evenwicht te vinden in hun gezondheid. In oude culturen, was er de figuur van de ‘clown doctor’, een tovenaar gekleed en opgemaakt, die lach therapieën toepaste om zieke strijders te genezen. Gedurende de Middeleeuwen regeerde de vrees voor de hel, de goddelijke straf. Toen werd de lach beschouwd als iets schadelijks. Ken je de roman van Umberto Eco “De naam van de roos”? Het hele verhaal draait rond een boek dat op dát moment verboden is, een boek dat de voordelen van de lach toont.

‘De tijd die je lachend doormaakt, is tijd die je doormaakt met de goden.’ Japans spreekwoord

 

De lach en creativiteit

Hoewel het misschien vreemd lijkt, zijn de lach en creativiteit nauw verbonden.

  1. De lach, creativiteit en de hersenen

 

Het begrip van de werking van de hersenen als je lacht, laat je de gelijkenis met het creatieve proces begrijpen. Het blijkt dat ongeveer eenderde van onze hersenen “oplicht” wanneer we lachen. De twee helften van de hersenen worden geactiveerd, maar vooral de rechterhelft krijgt een essentiële rol. Bij de lach, zijn er veranderingen in de zuurstofvorming van het bloed, de neuronen acteren met grotere intensiteit. Lach veroorzaakt ook hersengolven die vergelijkbaar zijn met die we hebben als we mediteren, als we ontspannen. De lach is verbonden met het voorfrontale gebied van de hersencortex die ook verantwoordelijk is voor creativiteit. De mechanismen van het creatieve proces zorgen voor het verwerken van de opvolging van gebeurtenissen, het vastleggen van relaties tussen verschillende activiteiten en hun gevolgen.

Je hersenen zijn creatief

 

B.- Flexibel denken in creativiteit en humor

Humor volgt niet de lineaire, traditionele, gebruikelijke processen; humor stimuleert flexibel denken en de creativiteit.  De lach, kun je vergelijken als een schakelaar van jouw cognitieve gedachte, zodat je rationele kant op een bepaalde manier wordt verlamt. We lachen meestal als onze hersenen een verkeerd model herkennen, dat niet op zijn plaats is. Humor toont een nieuw standpunt dat de conventionele discussie ontwricht en bespot. De plotselinge mentale veranderingen dat de humor veroorzaakt zijn ook aanwezig in de creativiteit, we spelen met ideeën, op zoek naar verrassende ideeën. Humor is gebouwd op dissociatie, de mogelijkheid dat twee denkbeelden zich kruisen, zodat de tweede de betekenis van de eerste verandert. Creativiteit werkt onder hetzelfde mechanismen als een grap. In beide gevallen gaat het om het verbinden van twee schijnbaar onverbonden ideeën.

‘De ergste dag is degene waar wordt niet gelachen.’ Chamfort

C.- Parallelen tussen creativiteit en humor

Er zijn mensen met humor die het komische aspect van situaties zien. Ze vertellen gewoonlijk alledaagse van het verhalen van het leven, waardoor deze in een leuke situatie worden omgezet. Dit creatieve vermogen wordt uitgedrukt in de vorm van humor en is sociaal hoog gewaardeerd. Die vonk van humor is vergelijkbaar met de vonk van creativiteit. Wetenschappelijke psychologie begrijpt humor als een manifest van intelligentie, vindingrijkheid en creativiteit. Veel grappen worden gemaakt als een dilemma waarvoor de oplossing wordt gegeven door de eindresolutie of eindschot. Creativiteit streeft ook naar een nieuwe en innovatieve oplossing voor een probleem.

“Lachen is een uitdrukking van vrijheid, precies wat ons toelaat om met nieuwe ideeën te spelen” Penjon 1891

 

 

post by Angeles Nieto

 

D.- Waarom verhoogt de lach jouw creativiteit: 9 sleutels

1.- Lach vult je met adrenaline en mobiliseerd de neuronen. Het zorgt ervoor dat de hersenen actief en vol energie zijn, ook creatieve energie,.

2.- Het genot van lach  laat je hersenen iets nieuws ontdekken, durf om te veranderen en niet te laten voor wat er al geleerd en herhaald is. Creativiteit streeft naar vernieuwing.

3.- Lachen stelt ons in staat om gekke ideeën of absurde ideeën te accepteren, gemakkelijker vooroordelen te elimineren, het maakt het vrij denken gemakkelijker.

4.- De lach geeft gevoel van tevredenheid, vreugde en welzijn en dit geeft jezelf een positief gevoel.

Als jij blij bent, zie jij de toekomst met meer optimisme en krijg jij het gevoel dat alles goed komt. Je durft, vertrouwd op het nieuwe idee, je gelooft in jezelf, geeft je motivatie voor het avontuur.

5.- De lach geeft ontspanning. Creativiteit is mogelijk in momenten van rust.

Bij ontspanning kunnen de hersenen complexe problemen oplossen, en krijgen ze een staat van ontvankelijkheid. Volgens de Zen-filosofie is het geheim van creativiteit stoppen met worstelen, het landschap overwegen en zien hoe alles stroomt en verbindt.

 

10 Sleutels om creatieve inspiratie te vinden

 

6.- Met de lach worden de hersenen flexibeler, vermindert de concurrentie tussen gebieden, maakt dit interesante, innovatieve en verrassende verbindingen.

7.- Humor bevordert spontaniteit. Het brengt ons dichter bij het spel, naar het experiment, naar het nieuwe.

8.- Dankzij het spel laat jij de hersenen fouten maken. Spelen en stimuleren is de goedkoopste en snelste manier om fouten te maken, en nodig om te kunnen leren en experimenteren.

9.- Humor, en vooral satire, laat je twijfelen over  de basis van de conventionele wijsheid, dit laat je vragen stellen over het gevestigde en zoekt naar innovatie.

In deze wereld van stress lijkt het moeilijk om een tijd voor de lach te vinden. Een kind lacht gemiddeld 300 keer per dag, volwassenen 40 keer. Wat vind je van de mogelijkheid om ruimtes en tijd voor de lach te creëren? De lach geeft vertrouwen, ontremt, ontspant en bevorderdt de creativiteit en het innovatief denken. Pas de geheime formule toe: Lachen = ontspanning, vertrouwen, avontuur = creativiteit

“Vind de tijd om te denken, vind de tijd om te bidden, vind de tijd om te lachen.” Moeder Teresa van Calcutta

 

Bronnen

http://www.webconsultas.com/curiosidades/reir-es-saludable-49

https://es.wikipedia.org/wiki/Risa

http://revista.consumer.es/web/es/20051101/interiormente/

http://www.rinconpsicologia.com/2012/02/aumentar-la-creatividad-el-primer-paso.html

http://salud.ccm.net/faq/3645-beneficios-de-la-risa

https://www.muyinteresante.es/salud/articulo/la-risa-funciona-en-el-cerebro-como-la-meditacion-761398684598

http://sobremicerebro.blogspot.nl/2011/12/la-risa-en-el-cerebro.html

http://www.yorokobu.es/elsapunset/

http://www.emprendedores.es/gestion/noticias/humor-y-creatividad

 

 

Ilustratie

Ángeles Nieto

 

Fotos

– pararafraseando.blogspot/com

– Gordon Wiltsie

– Pankaj Anand Photography

– Eric Lafforgue

– Manny Librodo

– Tony-delorger.hubpages.com

– Fleurbecreative.blogspot.com

– Sahlen Fashion

– Huyrh Cong Night

– Rehahn

-Worldcompassion.tu

-Lalasparkles.tumblr.co

-Duwie witte

 

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!