Kunst technieken Over Kunst

8 GEHEIMEN OM JOUW FOTO’S EN PICTURALE AFBEELDINGEN TE VERBETEREN

Foto door Angeles Nieto

Wil je dat jouw afbeeldingen onderscheidend, krachtig en overtuigend zijn?

Fotografie en picturale beelden hebben veel gemeenschappelijke basiselementen zoals kleur, compositie, licht, ritme. Fotografie en schilderkunst zijn beelden in twee dimensies. Bij fotografie bakenen we een deel van de werkelijkheid af en bij het schilderen doen we hetzelfde.

Het gelijktijdig werken met verschillende artistieke talen maakt dat we anders naar de dingen kijken, verrijkt en biedt nieuwe mogelijkheden.
Fotograferen helpt bij het verbeteren van je schilderijen.

Foto door Angeles Nieto

Wat zijn de geheimen die je foto’s en schilderijen verbeteren?

# 1. Kijk méér, op andere wijze. Maximaliseer je creativiteit met een fotografische oog.

Kijk alsof het de eerste keer is dat je er bent, laat je verrassen door wat er is. Het belangrijkste is om te kijken en te kiezen. Observeer eerst goed de plek, ontdek. Wanneer je iets interessants ziet is dat het moment om de camera te pakken en door de lens te kijken met de “fotografisch oog”.
Kijk goed, en niet alleen het belangrijkste element, maar ook alles erom heen. Richt, kies en denk minder is meer.
Een goede camera is niet absoluut noodzakelijk. Alle foto’s in dit artikel, behalve één, het grasveld, zijn gemaakt met mijn telefoon, een iPhone.

# 2. Maak een compositie

Vereenvoudig wat je ziet in lijnen. Fixeer je niet op de details, zoek naar lijnen. Probeer in die lijnen een relatie te krijgen en zo een interessante compositie te creëren. Beweeg door de ruimte en kijk. Sluit een beetje de ogen, dit kan helpen het beeld te vereenvoudigen en verlies je niet in de details.
Dankzij de compositie kun je diepte creëren, benadruk de lijnen om perspectief te maken.

# 3. Zoek verschillende standpunten, interessante invalshoeken

We zijn gewend om te kijken en te fotograferen vanuit ooghoogte. Als we kijken vanuit een ander standpunt ontdekken we nieuwe dingen. Denk bijvoorbeeld aan het standpunt van een kind van 4 jaar of van een kat of een vogel. Probeer te fotograferen vanuit deze perspectieven en er ontstaan verrassende beelden.

# 4. Werken met kleur

Let op de kleuren. Associeer, durf, verenig tinten van dezelfde kleur, bijvoorbeeld groen. Zoek contrasterende kleuren die verschillen van elkaar. Hoe zit het met het blauw van de lucht en het groen van de weide. Welke van deze twee kleuren wil je laten overheersen in je foto. Bedenk dat de kleuren kunnen worden onderverdeeld in warme en koele tinten, beslis op welke wijze ze in je foto verschijnen. Wees je bewust van hoe kleuren de lezing van het beeld kunnen beïnvloeden.

# 5. Speel met ritme

Speel met de ritmes alsof het muziek is.
Er zijn vele mogelijke combinaties, maar bedenk dat drie een magisch getal is. Het lijkt erop dat de menselijke geest is geprogrammeerd om concepten gemakkelijker op te nemen als ze in drieën gegroepeerd zijn. Weet ook dat de herhaling van ongelijke elementen kan zorgen voor interessante ritmes.

# 6. Gebruik het licht

Alles in de fotografie is licht.
De omvang van de lichtbron, de hoek, hoe op de scène valt, de intensiteit, het zijn allemaal elementen die bepalen hoe de foto zal zijn. Hetzelfde beeld, gefotografeerd op verschillende tijdstippen van de dag biedt verschillende beelden. Wees je er bewust van en maak gebruik van licht.
Durf te fotograferen met de zon voor je, daarmee kun je verbazingwekkende effecten krijgen.

# 7. Maak veel foto’s

Probeer. Herhaal dezelfde foto met kleine variaties. Van heel dichtbij, van verder af, wijzig de plaatsing van de horizon lijn, zoom in, zoom uit, maak veel foto’s.

# 8. Analyseer, orden, bekijk

Analyseer, orden, bekijk je foto’s en zoek naar de beste. Ontdek waarom ze anders zijn, welke elementen erin voorkomen en waarom andere niet werken. Vergelijk foto’s, zet ze naast elkaar op je scherm, en bekijk ze. Kies.

Als je interessante en aantrekkelijke beelden wilt creëren, gebruik deze “sleutels”. Het is een kwestie van experimenteren, oefenen en perfectioneren.

En jij, gebruik je deze technieken? Geef je mening in de commentaren.

Foto’s: Angeles Nieto

Foto door Angeles Nieto

 

 

 

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!