Kunst technieken Over Kunst

10 SLEUTELS OM BETERE HERFST FOTO’S TE MAKEN

Foto Angeles Nieto

De laatste tijd maak ik vaak foto’s van de herfst. De herfst omringt ons en het is moeilijk om niet te genieten. de herfst is een perfect seizoen om te fotograferen, voor het licht en de kleuren. Voor mij is het een bron van inspiratie die ik gebruik als ik schilder of illustreer. Ik geef 10 sleutels die het fotograferen van de herfst verbeteren.

1. Fotografeer de herfst mist

De mist verzacht het licht. In werkelijkheid is de mist een laaghangende wolk, vol kleine druppeltjes die zweven in de lucht.
Dichte mist is moeilijk te fotograferen, maar de charme zit erin dat de vormen worden vereenvoudigd je ziet geen detailles meer. De mist heeft niet altijd dezelfde dichtheid in het landschap en kan verschillen in intensiteit door verschillende lagen grijs tinten. Als je speelt met dit element kun je diepte in je foto’s krijgen. De mist creëert mysterieuze sferen, vervaagt en voedt de verbeelding om het beeld verder af te maken.
Wil je prachtige foto’s krijgen, combineer mist met de zon. Fotografeer mist en zonnestralen die breken bij contact met takken of bladeren. Kies tegenlicht en je zult spectaculaire resultaten te krijgen.

2. Fotografeer dieren, planten en paddestoelen

In het najaar is de natuur vol met vruchten met sterke, rode, paarse kleuren. Fotografeer ze van dichtbij, de detailles.
Daarnaast verschijnen de paddestoelen met hun vormen en speciale texturen. Het is belangrijk je standpunt bij het maken van de foto’s goed te bepalen. De beste foto’s krijg je dicht bij de grond. Kom dichtbij en gebruik een macro lens. Gebruik een plastic zak op de grond bij dit soort foto’s om te vermijden dat je broek nat wordt. Let op het ritme bij het fotograferen van een groep van paddestoelen, speel ermee, daarvan krijg je betere resultaten.

3. Fotografie de herfst thuis, in de studio

Er zijn vele typische herfst vruchten, vijgen, appels, kastanjes, granaatappels en bosvruchten. Om je foto’s verschillend te krijgen, probeer een goede compositie neer te zetten met contrasten van licht en schaduw. Zoek naar een geschikte achtergrond om de vruchten te plaatsen, denk na over kleur of textuur. Eigenlijk bouw je een stilleven. Het beeld wordt nog interessanter wanneer je geopend fruit laat zien, bijvoorbeeld een sinaasappel in tweeën gesneden samen met ongeopend fruit.
Je kunt ook andere composities met elementen van de herfst, bladeren, creëren. Bepaal eerst wat je wilt uitdrukken. Verzamel wat je wilt fotograferen. Deze voorbereidingen kun je als schets gebruiken bij schilderen of illustreren.

Foto Angeles Nieto

4. Variaties van blad kleuren in de bomen

Een boom of een groep bomen kan in hun bladeren veel kleuren tonen. Tinten, variërend van groen tot geel naar bruin of intens rood tot bijna zwart. De kleuren worden versterkt door het zonlicht, dus ‘s middags, met de volle zon is het de perfecte tijd om ze met je camera vast te leggen.

5. Herfst tegenlicht
Herfst in de natuur is vol tegenlicht. Dit kun je bij het fotograferen gebruiken om spectaculaire effecten te creëren. Door zonlicht aan de voorzijde van de camera wordt het object donkerder, toont het zijn silhouet en vaak lange schaduwen op de grond.

6. De reflecties in het water

Zoek riviertjes of meren, of de plassen op de grond in de herfst. Kijk naar de reflecties die het water creëert. Reflectie kan de compositie interessanter maken, het creëert scènes waar de lijnen zijn gemarkeerd en diepte ontstaat. Kijk goed de relatie tussen reflectie, het gereflecteerde en de omgeving. Met reflecties in het water kun je een dubbele zon, één in de lucht en één in het water te zien krijgen. Een boom kan op een andere manier worden weergegeven, of creëer een lijnenspel met de takken van de struiken.

Foto Angeles Nieto

7. Water druppels
In de herfst zijn er vaak dagen met regen, er is dauw en mist dat op bladeren, vruchten, takken en spinnenwebben neerstrijkt. Probeer om die druppels te fotograferen, ze zijn net als kristallen bollen. Vooral spectaculair wanneer ze op de spinnenwebben te zien zijn.
8. Kies het perfecte moment van de dag om de herfst te fotograferen

De beste tijd om de herfst te fotograferen is ‘s ochtends vroeg of laat in de middag. Op dat moment verspreid de zon interessante lichtintensiteit met goudachtige en roze kleuren.
Wil je heldere, levendige kleuren fotograferen dan is het de perfecte tijd om dat in de middag te doen met volle zon en zonder wolken.

9. Denk je dat je de herfst wilt vastleggen met jouw foto’s. Werk gekaderd.

Wees je bewust van het kader dat je kiest om je foto te maken. Probeer dezelfde scène vanuit verschillende invalshoeken, plaats de horizon omhoog of omlaag, dit bepaalt het effect en de betekenis die we het beeld willen geven.

10. Experimenteer

De beste manier om foto’s “eigen” te maken is om te experimenteren, probeer het en geef jezelf de tijd. Fotograferen, schilderen, het creëren van ideeën, meestal zijn de eerste de mindere. Ik beschouw het als voorbereiding, alsof een warming-up voor het uitvoeren van de piek die later komt. Verdiepen, proberen en experimenteren zijn nodig.

Heb je er zin in? Het is een genot deze herfstmomenten.
Ken je één van deze sleutels, heb je er ervaring mee, heb je een nieuwe toe te voegen?

Vandaag is hier een schitterende zon, ik neem de camera en ga fotograferen, kom je?

Artikelen over het onderwerp die je kunnen interesseren:

http://www.blogdelfotografo.com/ajustes-otono/
http://www.blogdelfotografo.com/como-fotografiar-otono/
http://www.blogdelfotografo.com/otono/
http://www.digitalefotografietips.nl/kort/reflecties/
https://vinkacademy.nl/fotografietips/herfstkleuren-fotograferen/
https://vinkacademy.nl/fotografietips/herfst-fotograferen/

Meer artikelen over fotografie van AngelesEarth

https://www.angelesearth.com/kunst/8-geheimen-om-fotos-en-picturale-afbeeldingen-verbeteren/

Foto’s: Ángeles Nieto

Foto Angeles NietoFoto Angeles Nieto

 

 

Share:
Share

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Dagmar
  oktober 30, 2016 at 4:53 pm

  Nice idea! Autumn has always fascinated me.

 • Leave a Reply

  error: Content is protected !!

  Sign up to be informed

   

  Think CREATIVE!