Kunst Kunst technieken

10 CREATIEVE TECHNIEKEN OM OP IDEEËN TE KOMEN

Foto-art by Angeles Nieto

Ideeën komen niet altijd waneer je ze nodig hebt. Er zijn creatieve technieken om oplossingen te vinden en deze toe te passen in bedrijven, bij het innoveren van producten of diensten en bij het creëren van beelden. De nieuwe ideeën zijn de basis van de innovatie.

Iedereen is creatief, maar impulsen kunnen ons helpen om een idee te laten komen.

1. VERZAMEL INFORMATIE
Wanneer je veel weet van een thema waarover je ideeën zoekt, hoe gemakkelijker het wordt om de essentie te begrijpen.
Verzamel informatie over het thema vanuit een breed perspectief, vanuit verschillende invalshoeken. Als bijvoorbeeld het thema lente is, bekijk het dan vanuit meteorologisch perspectief, de biologie (dieren en planten), maar ook vanuit cultureel perspectief, (feesten en tradities), maar bijvoorbeeld ook hoe andere kunsten ermee omgaan, de visuele kunsten, de muziek, de literatuur, zoek de etymologische betekenis van de lente, en waarom niet de lente bekijken vanuit culinair standpunt.
Het is ook interessant om dit woord op internet in verschillende talen op te zoeken, er verschijnt dan andere informatie en andere afbeeldingen.

2.- ZOEK NAAR DE CREATIEVE OF VISUELE STIMULANS
Kunstwerken, illustraties, projecten, namen, ideeën van anderen, kunnen de grondstoffen zijn voor jouw creativiteit, Zoek naar de creatieve of visuele stimulans. Analyseer, bedenk hoe deze kunnen bijdragen aan het idee dat je zoekt.

3.- ASSOCIEER, ZOEK RELATIES EN VERBINDINGEN
Analyseer concepten, mix de informatie op een ongeordende wijze, combineer elementen die onderling een relatie hebben, of die juist helemaal niets met elkaar gemeen hebben. Associeer, zoek relaties en verbindingen.
Gebruik de kennis van een bepaald gebied en pas dat toe op een heel ander vlak.

4.- BEDENK GEKKE IDEEËN
Gebruik je verbeelding alsof je een kind bent. Bedenk vrije gekke ideeën, weg van het gevestigde. “Hoe blaft een bord?” Probeer grenzen te doorbreken, denk aan onmogelijke of onrealistische zaken. Leonardo da Vinci ontwierp gekke, rare ideeën in zijn tijd, hij droomde over vliegtuigen en onderzeeërs. Vier eeuwen later is dat onze realiteit

5.- Analyseer het thema vanuit VERSCHILLENDE STANDPUNTEN
Stel je een situatie voor waarin verschillende personen bij zijn betrokken.
Bijvoobeeld: een oude vrouw van 80 jaar wachtend op de bus samen met een onbekende jongeman van rond de twintig jaar. Twee kinderen spelen met een bal vlakbij de weg. De bus komt eraan, de bal gaat plotseling richting de weg, en de chauffeur moet zeer plotseling remmen.
Analyseer de verschillende standpunten, gedachten van de personen die hierbij zijn betrokken. Wat denkt de chauffeur van de bus? Wat denken de reizigers in de bus? Wat zouden de moeders van de kinderen denken? Wat denkt de oude mevrouw en de jongeman die wachten bij de bushalte. Het is raar hoe één en dezelfde situatie op vele verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. Wanneer je jouw creatieve probleem bekijkt vanuit verschillende opties verandert alles van betekenis.

6.- HERFORMULEER JE BOODSCHAP
Speel met taal, zoek synoniemen, speel met de woorden in de zin, en zet ze op andere volgorde. Herformuleer je boodschap. Maak metaforen, hierdoor kunnen verrassende nieuwe ideeën ontstaan.

7.- LEER VAN DE MECHANISMEN UIT DE NATUUR
Als er iets is in perfect evenwicht, met vaak perfecte oplossingen, dan vinden we die in de natuur. Waarom inspireren we ons niet daarop, proberen we dat te copieëren of te hercreëren. Leer van de mechanismen uit de natuur. Bijvoorbeeld bij de creatie van klittenband kun je hierin terugzien, hoe distels blijven kleven aan de huid van dieren.

8.- STEL JE ZELF NIEUWE VRAGEN
Nieuwe vragen stellen over de hetzelfde thema biedt nieuwe mogelijkheden tot antwoord.

“Vaak is de zuivere benadering van een probleem veel belangrijker dan de oplossing, die slechts een experimenteel of een wiskundig karakter heeft. Het stellen van nieuwe vragen, het zoeken van nieuwe mogelijkheden, oude problemen vanuit een nieuwe hoek bekijken zijn dingen die de verbeelding nodig heeft en dat geeft een echte vooruitgang in de wetenschap”. (Einstein)

9.- BESPREEK JE IDEEËN MET ANDEREN
Wees niet bang voor kritiek. Een gesprek helpt je om na te denken, te vragen, om prioriteiten te stellen. Het helpt je je eigen denkpatroon te verlaten en dingen anders te bekijken vanuit een ander gezichtspunt, een frisse nieuwe blik. Bespreek je ideeën met anderen.

10. VERGEET HET THEMA
Laat het, zoals een broodmassa, rijpen en rijzen in de koelkast. Vergeet het thema. Er komt een moment dat de hersenen relaties en elementen verenigen en je leiden naar een idee. Het idee zal komen. Vaak komt het onverwacht en als bij toverslag.

Oefen, speel met deze technieken. Rust en tijd zijn nodig om ze te beheersen. Veel succes er mee.
Heb je andere technieken om ideeën te creëren?

Foto-art by Angeles Nieto

Foto’s, kunst: Ángeles Nieto

Delen:
Share

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Margriet Engelen
    november 4, 2019 at 9:08 pm

    Thank you very much for your advice. I saw that there are more possibilities for me to play with my theme than I thought! Best regards Margriet van Engelen

  • Leave a Reply

    error: Content is protected !!

    Sign up to be informed

     

    Think CREATIVE!