Inspiratie Kunst technieken

10 SLEUTELS OM CREATIEVE INSPIRATIE TE VINDEN

Illustratie Angeles Nieto

Ik heb altijd geloofd dat inspiratie als creatief “wonder” niet bestaat. Er is echter wel een vonk waardoor ideeën spontaan en natuurlijk kunnen ontkiemen.

Inspiratie komt van het Latijnse woord Inspiratio, proces van ademhalen, dat er voor zorgt dat de buitenlucht onze longen binnenstroomt. Inspiratie betekent ook het mentaal stimuleren van gedachten. De artistieke inspiratie heeft zijn oorsprong in de Hellenistische cultuur. Hier ontstond de figuur van de muze, een godin die de mens aanzette tot creëren.

Inspiratie is een onderdeel van het creatieve proces. Inspiratie is als brandstof voor een auto, is als de uitbraak van irrationele en onbewuste creativiteit.
Er zijn een aantal factoren die de creatieve inspiratie stimuleren waardoor het te herkennen is.

1.- Observeer

Iedere kunstenaar is een waarnemer. Ideeën komen niet uit het niets, er zijn ervaringen nodig die vorm aan de ideeën geven. De basis van elke kennis start bij de observatie, daardoor herkennen we de buitenwereld door middel van onze zintuigen. Probeer te observeren naar de wereld door de ogen van een kind, alsof het de eerste keer is dat je het ziet; loop door je huis alsof je er nog nooit bent geweest, als een toerist die net een nieuwe plek heeft ontdekt.

2. Stel jezelf vragen, ontketen je fantasie

Bij kinderen is er een natuurlijke nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen, ze willen weten waarom en hoe. Behoud deze houding als volwassene, het brengt je verdieping en reflectie. Wanneer je probeert om je nieuwsgierigheid te beantwoorden, doe het ook met je verbeelding. Bedenk oplossingen voor alledaagse dingen, vraag je zelf af waarom sneeuw wit is?

3. Werk, creëer, onderzoek

Een activiteit te beheersen vergt vele uren werk, het is net als het leren van een nieuwe taal. Begin onderzoek, retoucheer, vergis je, verbeter het en vergis je weer opnieuw. Hoe meer je weet, hoe makkelijker het zal zijn om concepten en ideeën te verbinden, brengt je dichter bij de inspiratie.
Wees attent tijdens dit proces, soms verschijnen interessante “toevalligheden”, inspirerende ontdekkingen. Achter elk werk van een kunstenaar, zijn vaak tientallen schetsen, ontwerpen en weggegooide concepten die we niet zien.
“Inspiratie bestaat, maar je moet het al werkend vinden”. Picasso

4. Laat het fout gaan

Sta toe dat het mis gaat tijdens het werken, creëren. Je leert veel meer van duizend fouten dan van één ding goed gedaan. Je moet vele keren falen voordat het goed gaat. Zonder angst voel je je ontspannen en vrij. Dan gaat het vloeiender, gemakkelijker en met meer plezier. Perfectie bestaat niet. De littekens zijn onderdeel van het leven, ze verrijken het.

5. Ontspanning

Ontspannen zijn is van essentieel belang in de inspiratie en creatie. Mijn beste ideeën kreeg ik tijdens het douchen. Tijdens ontspanning, kunnen de hersenen complexe problemen oplossen. Steve Jobs deed aan meditatie en was een volgeling van de Zen-filosofie.

“Creativiteit is het vermogen om dingen te verbinden.” Steve Jobs

Deze capaciteit doet zich meestal voor wanneer de geest kalm en ontspannen is, in een staat van ontvankelijkheid. Volgens de Zen-filosofie is het geheim van creativiteit stoppen met forceren, genieten van het landschap en zien hoe alles stroomt en verbindt.

Illustratie van Angeles Nieto

6. Kom uit je referentiemodel

Onderwijs, de maatschappij waarin je woont, onze ervaringen geven ons een vast patroon van waaruit we bewegen en denken en van waaruit we de wereld begrijpen op een bepaalde manier. Ons model is niet het enige. Probeer om dingen te zien vanuit de ogen van andere culturen, vanuit andere gezichtspunten. “Als je andere resultaten wilt moet je niet altijd hetzelfde doen”. Einstein

7. Besteed tijd aan je passie

Als het je baan niet kan zijn, besteedt veel tijd aan je hobbies. Creativiteit heeft te maken met passie. Als er passie is, dan is er een innerlijke kracht die het individu tot actie aanzet, dan lijkt het erop dat de tijd stopt en het intens genieten is. Als we onszelf overgeven aan iets waar we van houden dan is onze ontvankelijkheid groter.

8. Ben in contact met cultuur

In contact zijn met cultuur is zeer inspirerend. Luister naar muziek, kijk naar theater, ga naar het ballet, bezoek tentoonstellingen. De werkaanpak van andere kunstenaars is om hun andere creatieve processen, hun gedachten, hun conclusies te ontmoeten. Dat te zien geeft mijzelf altijd een verlangen om te werken, ik laad me erdoor op met energie.

9. Mix kennis van verschillende specialismen. Verbindt elementen die niets met elkaar te maken hebben.

Gebruik de kennis van een bepaald gebied en pas dat toe op een heel ander vlak. Er zal iets nieuws geboren worden, er kunnen interessante en onverwachte verbindingen tevoorschijn komen. Ik denk dat het koken en het schilderen veel dingen gemeen hebben.

10. Geef jezelf de tijd

Er is een moment dat de hersenen relaties en elementen verenigen en je leiden naar een idee. Geef jezelf de tijd, blijf denken, associëren, verbinden en ontspan je. Speel dit spel en geniet ervan, misschien dat dan het wonder gebeurt en wordt het een “goddelijke” inspiratie.

En jij? Hoe vind je jouw inspiratie?

Vorig artikel over creativiteit

Illustratie van Angeles Nieto

Illustratie: Ángeles Nieto

bronnen

Definitie van inspiratie – Wat, Betekenis en Concept http://definicion.de/inspiracion/#ixzz4

https://explorable.com/es/observacion-cientifica

http://definicion.de/inspiracion/

http://harmonia.la/mente/la_fascinante_relacion_entre_la_relajacion_las_ondas_alfa_y_la_creatividad

5 consejos para encontrar inspiración para escribir

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!