Als kind hield ik van blauwe ogen. Ik dacht dat door het alleen maar te wensen, op een ochtend toen ik wakker werd, mijn ogen deze kleur zouden hebben. Het is jammer, maar vandaag zijn ze nog steeds bruin. Ja, hoe mooi is die blauwe, kristallen kleur.
We gaan wandelen en de blauwe kleur omringt ons. Als je naar de lucht kijkt, zie je het grootste stuk blauw dat er bestaat. Navigeer door de oceaan en het blauw zal oneindig worden. Blauw vult onze dagen, het is de kleur van Facebook en Twitter, de favoriete kleur van 50% van de mensen.
Waarom kies je voor blauw? Ontdek de sleutels tot de kleur blauw.
Wat vind je in deze post?
1.- Wat is blauw?
2.- Wanneer begon de kleur blauw in de kunst te worden gebruikt? Het blauwe pigment
3.- Wanneer werd de kleur blauw genoemd?
4.- De betekenis van blauw
5.- Praktische toepassingen van de kleur blauw
6.- Symbologie van blauw in verschillende culturen
“Blauw is de kleur die het dichtst bij de waarheid staat.”
Steven Tyler, Amerikaanse zanger, songwriter, acteur.
WAT IS BLAUW?
Maar wat is blauw? Een bijvoeglijk naamwoord, een spel, een pigment of een kleur. Om kleur te zien hebben we licht nodig, kleur is geen eigenschap van licht, maar een effect van waarneming. Wat we vastleggen is de weerkaatsing (breking) van licht op objecten. De dingen zijn niet blauw, maar we nemen ze blauw waar.
Blauw is de vijfde kleur van de regenboog. Het is een primaire kleur, deze kan niet worden gemaakt door andere kleuren te mengen. Koude kleur, complementair aan oranje, met een breed scala aan tinten, variërend van turkooisblauw tot ultramarijn blauw.
Blauw is essentieel in de landschapsschilderkunst, want met hem bereiken we het atmosferische perspectief dat Leonardo Da Vinci “uitvindt”. Hiermee creëren we het gevoel van diepte in een schilderij. Lagen blauw overlappen elkaar en vervagen naar de achtergrond. Objecten worden bleker en blauwachtig naarmate ze verder van de toeschouwer verwijderd zijn.
Dit gebeurt omdat “de stof- en vochtdeeltjes die in de atmosfeer zweven, licht verstrooien. Licht met een kortere golflengte (blauw) wordt meer verstrooid en licht met een langere golflengte (rood) wordt minder verstrooid. Dit is de reden waarom de lucht blauw is en waarom donkere objecten die van een afstand worden gezien, blauwachtig van kleur lijken. Kunstenaars reproduceren dit natuurlijke effect met zwakke, bleke, blauwachtige tonen aan de horizon” https://3minutosdearte.com/generos-y-tecnicas/perspectiva-atmosferica/
“Het leven is simpel, het is kersenrood of nachtblauw”
Lou Gramm, Amerikaanse rock singer-songwriter
WANNEER BEGON DE KUNST DE KLEUR BLAUW TE GEBRUIKEN? HET BLAUWE PIGMENT
Nú is het gemakkelijk om een tube blauwe verf te krijgen. Je gaat naar de winkel of je zoekt het op je computer en koopt het. Maar ik verzeker je, het was niet altijd zo.
We leven op de blauwe planeet, maar deze kleur is in de natuur erg moeilijk te vinden vanwege het gebrek aan materiële bronnen (plant, dier of mineraal) om het natuurlijke pigment te verkrijgen. Blauw is altijd zeer gewild en gewaardeerd.
Het heeft ook lang geduurd voor de kleur blauw om binnen de kunst te komen. In prehistorische Europese schilderijenkomt het niet voor, de materialen om het pigment te maken bestonden niet in zijn omgeving.
Het waren de Egyptenaren, zo’n 5.000 jaar geleden, die voor het eerst blauw konden synthetiseren. Zand uit de Nijl, mineraal zout, brons werd gebruikt en het werd gekookt bij temperaturen tussen 800 en 1000 graden. Dit blauw was moeilijk te verkrijgen en werd zeer gewaardeerd.
Tijdens de Oudheid vonden we blauw in oude Griekse monumenten, hoewel het zelden werd gebruikt. De Romeinen bleven het als een luxeartikel gebruiken.
In Amerika creëerde het Maya-volk hun eigen blauw, “Maya-blauw” dat werd gemaakt met indigobladeren, een plant uit het gebied. Toen de inheemse bevolking verdween, verdween ook het pigment.
Ultramarijn blauw werd gemaakt met lapis lazuli, een halfedelsteen. De eerste keer dat het werd gebruikt, was in de 6e- en 7e-eeuws in grotschilderingen in Afghanistan, waar de mijnen van die steen zich bevonden. Het pigment werd veel gebruikt gedurende de 14e en 15e eeuw in Europa. Het werd geïmporteerd vanuit Afghanistan, “van over de zee”, daarom zijn naam, ultramarijn. Door zijn lange reis en de moeilijkheid van de voorbereiding, was dit pigment 5 keer zijn gewicht in goud waard. Omdat het pigment kostbaar was, werd het spaarzaam gebruikt, bijvoorbeeld alleen voor de blauwe kleding van Maria en Jezus.
Vanaf de chemische revolutie in de 19e eeuw was blauw niet langer een exclusieve kleur, er ontstonden verschillende synthetische blauwen. Al in de 20e eeuw vinden we het constante gebruik van deze kleur. Voor sommige kunstenaars zoals Picasso (blauwe periode) of Chagall was dit essentieel.
WANNEER DE KLEUR BLAUW EEN NAAM KREEG?
Het was zeer moeilijk om de kleur blauw te maken, duurde het zo lang om hem een naam te geven?
In de taal van veel oude beschavingen was er geen woord voor de kleur blauw. Homerus (8e eeuw voor Christus) gebruikt het niet in De Ilias en ook niet in de Odyssee. Als hij het over de zee heeft en de kleur ervan wil noemen, beschrijft hij die als de kleur van wijn. Het is gebruikelijk dat onder primitieve stammen (Namibië) het woord blauw ook niet voorkomt, maar er zijn wel verschillende termen voor groen.
De taalkundige Guy Deutscher bevestigt dat in alle primitieve culturen hetzelfde gebeurt, de mens noemt belangrijke dingen voor het eerst, als antwoord op zijn behoeften. Om deze reden wordt eerst rood de kleur van bloed (bevalling, jacht) genoemd eerder dan blauw, de kleur van de lucht.
“Als blauw het diepste mysterie is, is blauw de ziel”
Anoniem
DE BETEKENIS VAN BLAUW
De betekenis van een kleur, en dus van blauw, wordt gecreëerd door de associatie met elementen die we van die kleur waarnemen en die specifieke emotionele ervaringen genereren. De kleur blauw is gekoppeld aan water, regen, zeeën en oceanen. Ook met de kleur van de lucht.
Lichtblauw heeft de neiging om een meer onschuldige en zuivere symboliek te hebben; staat voor frisheid en jeugd (hemelsblauw, kalm water). In donkere tinten is het gerelateerd aan volwassenheid en hardheid; staat voor intelligentie, kracht en succes (stormen, golven en zonsondergang).
Blauw wordt ook geassocieerd met het idee van sereniteit, harmonie en kalmte, controle over de situatie, bescherming, maar ook met vrede, begrip tussen mensen en hartelijkheid.
De psychologie van kleur verbindt het met gevoelens van vriendschap, loyaliteit, veiligheid, eenheid en vertrouwen. De kleur blauw is vrijheid, waarheid, kracht en autoriteit. Mannelijkheid is blauw, ook moderniteit en technologische ontwikkeling.
In de negatieve connotaties is blauw het vermogen tot introspectie, egocentrisme en onthechting die hem kenmerken. Het kan worden geïdentificeerd met starre en conservatieve, melancholische en emotionele mensen, gerelateerd aan verdriet of depressie, evenals passiviteit. Bijvoorbeeld in de jazzmuziek “Blues” (blauw).
PRAKTISCHE TOEPASSINGEN VAN DE BLAUWE KLEUR
Veel merken gebruiken de blauwe kleur vanwege de connectie met geloofwaardigheid, waarheid en macht, en vanwege de associatie met leiderschap. Om deze redenen wordt het ook gebruikt bij politieke evenementen en verkiezingscampagnes.
In de sport komt het vrij vaak voor. In donkere tinten staat blauw voor elegantie, het wordt ook in de keukenwereld gebruikt, maar in dit geval om het makkelijker te maken om minder te eten.
Blauw wordt ook vaak in verband gebracht met mentale en emotionele stabiliteit. Er is waargenomen dat de contemplatie van blauw de ademhaling bevordert, evenals hulp bij meditatieprocessen. Om deze reden wordt het gebruikt op plaatsen waar ontspanningsactiviteiten worden beoefend (bijv. Yoga) en in rustruimtes. De slaapkamers zijn blauw geverfd vanwege hun perceptie van rust die het slapen mogelijk maakt. Samen met wit wordt het meestal gebruikt in ziekenhuizen. Blauw lijkt ook de creativiteit te bevorderen.
“Een van haar tranen viel in mijn mond, waar het een blauwe saffier werd, bron van kracht en eeuwige hoop”
Anita Diamant, schrijver
SYMBOLOGIE VAN BLAUW IN VERSCHILLENDE CULTUREN
De symbologie van blauw varieert in de verschillende culturen van de wereld.
In Egypte of India wordt blauw als heilig beschouwd, in de hindoeïstische religie heeft de god Krishna (symbool van liefde, zorgzaamheid en strengheid) de huid van die kleur.
Het judaïsme brengt het vaak in verband met heiligheid. In de christelijke iconografie staat lichtblauw als kleur voor de onschuld daarom Maria is altijd gekleed is het lichtblauw.
In moslimlanden is blauw de kleur van bescherming (lucht), maar ook van economische macht.
Inheemse volkeren van Zuid-Amerika brengen het meestal in verband met het spirituele en het heilige, blauw is de kleur van de kleding van enkele van hun belangrijkste goden.
Veel culturen maakten geen onderscheid tussen blauw en groen. Het woord “qing” verwees naar tinten, van donkergrijs tot blauw en groen.
In China wordt het geassocieerd met genezing en harmonie, het is een kleur van geluk. Maar soms heeft blauw een negatieve bijklank en is het gekoppeld aan pornografie en zelfs kwaad. Het gezicht opgemaakt met blauw is de traditionele karakterisering van het slechte en wrede karakter. Zelfs in het verleden werden mensen met blauwe ogen afgekeurd en als onnatuurlijk beschouwd.
In Korea is de betekenis ervan gerelateerd aan de dood, het is de kleur van rouw.
In Oost-Europa wordt het meestal in verband gebracht met onsterfelijkheid.
In onze westerse cultuur koppelen wij blauw aan de jongen (baby), tegenover het rose van een meisje. Hoewel blauw in België, in tegenstelling tot de meeste landen van de wereld, verwant is aan meisjes.
Blauw wordt ook geassocieerd met het fantasiekarakter ‘Blauwbaard’ en met utopische ideeën ‘prinsenblauw’. De blauwe prinsen zijn vernoemd naar de kleur van het bloed van de edelen dat hun witte huid, zonder contact met de zon, hun blauwachtige aderen onthulde.
In 1850 vond Levi Strauss de blauwe spijkerbroek uit die was ontworpen als werkkleding voor goudzoekers. De kleur blauw wordt ook veel gebruikt in uniformen en werkkleding, bijvoorbeeld bij de politie en de marine. Blauw is ook de kleur van arbeiders, het praktische, het alledaagse en het gewone.
Het wordt gebruikt in technologische of persoonlijke hygiëneproducten. Melk zit vaak in een blauwe verpakking.
“Een spijkerbroek is het mooiste sinds de gondel”
Diana Vreeland (1903-1989) Amerikaanse moderedacteur
Wat is blauw voor jou? Is het je favoriete kleur? Gebruik je het in je schilderijen? Waarom?
Stel je voor wat je nu kunt bereiken met de kleur blauw. Vanaf vandaag is het niet meer hetzelfde om een blauwe spijkerbroek te dragen, naar de hemel te kijken en te zien dat deze blauw is, een foto te maken en deze op Facebook of Twitter te plaatsen, die bij toeval ook blauw zijn. En wie weet ben jij een van de gelukkigen die blauwe ogen wilde, en ze heeft 😉
“Als je een boom als blauw ziet, maak hem dan blauw.”
Paul Gauguin (1848-1903) Franse Kunstschilder
Foto’s/ kunstwerk: Ángeles Nieto
Bronnen
“Los nombres de los colores en el español en los siglos XV1-XVII”. Ewa Stala
“Het geheime leven van kleuren”. Kassia St Clair . Uitgeverij Meulenhoff. 2017
http://www.bbc.com/mundo/noticias/2016/02/160217_griegos_color_azul_finde_dv
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/blauw1
https://origenarts.com/el-color-azul-domina-internet/
https://www.milideas.net/12-colores-que-combinan-con-el-azul
https://www.elespanol.com/como/colores-combinan-azul-guia-combinar/483202164_0.amp.html
http://pincelyburil.blogspot.com/2013/07/el-azul-y-los-artistas.html
https://psicologiaymente.com/psicologia/que-significa-el-azul
https://www.bbvaopenmind.com/humanidades/artes/el-azul-es-el-color-mas-extrano/
https://spaceplace.nasa.gov/blue-sky/sp/
https://3minutosdearte.com/generos-y-tecnicas/perspectiva-atmosferica/
https://mymodernmet.com/es/historia-del-color-azul/
https://www.ttamayo.com/2020/01/simbologia-del-color/
Meer weten over rood of wit?
3 Sleutels om geheim van de rode kleur te begrijpen
Andere interessante artikelen over kleur
De 7 sleutels van kleur, kleur waarde
Beheers de kleuren. De kracht van warme en koele kleuren
7 Sleutels om kleuren te mengen
No Comments