Illustratie Kunst Kunst technieken

DE 7 SLEUTELS VAN KLEUR, KLEUR WAARDE

Wanneer je de waarde van een kleur kent is dat de sleutel om een interessante afbeelding te maken. Kleur is een van de belangrijkste elementen in beelden, grafische voorstellingen of illustraties. Ik zal 7 aanwijzingen geven die je kunnen helpen deze beter te gebruiken.

De kleur is een waarneming van het oog, die mogelijk wordt gemaakt door zonlicht of een andere lichtbron. We kunnen de dingen om ons heen zien én de kleur bekijken, want kleur is het licht dat reflecteert vanuit de objecten. Daarom is kleur licht. De kleur verandert afhankelijk van de hoeveelheid licht dat het object ontvangt, het kan lichter of donkerder zijn, dit wordt de kleurwaarde genoemd. Waarde is “het lichter of donkerder zijn” van kleur.

Als je naar kleur kijkt vanuit dit gezichtspunt, verandert alles.

Alle kleuren hebben een waarde. De waarde geeft de verschillende mate van lichtintensiteit aan. Wit (meer licht) tot zwart (meer schaduw), geeft verschillende tinten grijs aan.
Wanneer we bij een van de kleuren uit de kleurencirkel iets van wit toevoegen (om aan helderheid te winnen) of zwart (om de kleur te verduisteren) is dit een verandering van kleur waarde.

Waarom is het belangrijk kleurwaarde te onderscheiden?

2-afbeelding

1. Dankzij de kleur waarde creëren we volumes.
“Toen we een rond object belichtten konden we waarnemen dat het licht geleidelijk werd gedistribueerd vanuit een zone van de maximale verlichtingssterkte naar een donkere omgeving.
Dit effect heet clair, en wordt weergegeven door de schaal van waarden. Hier wordt licht voorgesteld door het wit, de afwezigheid van licht door zwart en variaties van grijs”
http://cathustariz.blogspot.nl/2014/09/el-valor.html

2. Dankzij de kleur creëren we diepte in een beeld, dichterbij, verderaf.

3. Elke kleur heeft een schaal van waarden.
Elke kleur heeft zijn eigen schaal van waarden. Bijvoorbeeld. geel gaat van wit tot zwart door middel van licht geel, geel en donkergeel. Het is verrassend om te zien dat bij het donkerder worden van het geel ook de kleur groen erbij komt.

4. Kleuren met een hoge waarde, reflecteren meer licht en kleuren met een lage waarde (donkerder) absorberen meer licht. Binnen de kleurencirkel, is geel de kleur met meer licht (dichter bij wit) en de laagste violet (dichter naar zwart).
Geel heeft bijvoorbeeld nummer 9 van helderheid op een schaal van 1 tot 10, Violet zou nummer 2 krijgen, oranje een 8, rood en groen een 6, blauw een 4.

5. Hóe kun je kleurwaarde onderscheiden?.
De beste manier is om het te “vertalen” in grijstinten. Het is als een kleurenfoto naar zwart wit over te zetten. Dit kan met Photoshop, maar ook met de gratis Photoshop Express App.

6. Analyseer de waarde van kleur in een afbeelding en het zal je helpen te begrijpen hoe het beeld is opgebouwd. Twee verschillende kleuren (zoals rood en blauw) kunnen dezelfde waarde hebben. Dit is afhankelijk van de eigen kleur waarde (lichter of donkerder) en de intrinsieke waarde van kleur ten opzichte van de andere gebruikte kleuren.
Soortgelijke kleurwaarden in het beeld kunnen problemen veroorzaken in het contrast. De manier om erachter te komen is om het kleurenbeeld om te zetten in een zwart wit afbeelding.

7. Maak een Kleur Waarde schaal
Maak een eigen kleur waarde schaal De waarde schaal is de verdeling tussen het verlichten en verduisteren van een kleur. Door telkens een kleine hoeveelheid wit of zwart bij een kleur toe te voegen kun je de kleurenschaal krijgen. De omvang van waarden is de verdeling van licht en schaduw van een kleur. Geleidelijk aan toevoegen van verschillende hoeveelheden van de witte kleur of zwarte kleur, zullen we de waarde schaal te verkrijgen. De basis kleur moet wel altijd hetzelfde zijn. Het maken van een kleurwaarde schaal helpt je bij je keuze van je kleuren die je gaat gebruiken. Helpt je bij volumes, bij het werken met dieptes, het lost veel kleurproblemen op. Het is een sleutel voor je werk

3-afbeelding

Conclusie

Vanaf nu is het woord “licht” als je aan kleur denkt. “Ik zal de kleur rood voor contrast gebruiken”, “Ik zal het licht van rood gebruiken om het contrast te creëren.” Als je op deze wijze naar kleur kijkt verandert alles. Ik maak schilderijen vol van kleur, maar ik denk altijd “in licht”.

Voordat ik ga schilderen, besluit ik hoe ik het licht op het doek opbouw, wat de donkere en lichtere plekken gaan worden. Ik ga altijd uit van het witte doek, (is standaard wit) en de eerste kleuren die ik gebruik zijn altijd licht en helder. Daarna komen de “middentinten” en uiteindelijk de donkeren kleurtonen.

Werk je ook op deze wijze?
bronnen:
http://www.proyectacolor.cl/teoria-de-los-colores/propiedades-de-los-colores/

http://cathustariz.blogspot.nl/2014/09/el-valor.html

https://es.wikipedia.org/wiki/Valor_(color)

http://mimosa.pntic.mec.es/~erodri22/propieda.htm

 

Foto’s, afbeeldingen: Ángeles Nieto

 

 

 

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!