Inspiratie Persoonlijk

NEVEL, DE GEHEIME FORMULE VAN ZIJN MAGIE

Ik ben Madrileense, van de droge Castiliaanse hoogvlakte. Nu woon ik in Nederland en één van de ontdekkingen in deze laaglanden, waar het water zo dicht bij de grond staat, is de nevel. Ik vind dit prachtig. Het komt vooral voor in de herfst en in het voorjaar, bij zonsopkomst of zonsondergang. Afgelopen december maakte ik dicht bij huis deze foto’s. Pure magie.

niebla-1
Ik zocht in Wikipedia de betekenis van het fenomeen om zo de geheime formule van deze magie te ontdekken. Wat denk je van het antwoord? Het is verrassend hoe de natuurkunde soms de poëzie benaderd. “We spreken van nevel als het zicht beperkt is door minuscule waterdruppeltjes. Deze waterdruppeltjes (of wolkendruppeltjes) zijn ca. 1 tot 10 micrometer groot terwijl een regendruppel typisch duizend keer zo groot is. De atmosfeer bevat altijd een bepaalde hoeveelheid waterdamp, waarvan meestal een gedeelte is gecondenseerd op condensatiekernen, zoals fijnstof, pollen en vooral zoutkristallen.

niebla-2

Nevel is gebruikelijk in de koude sfeer onder de warme lucht. Het enige verschil tussen de nevel en mist is de intensiteit van de deeltjes, uitgedrukt in termen van zichtbaarheid: Als het weer een zicht van 1 km of minder doorgeeft, wordt dit beschouwd als mist; en als je meer dan 1 km kan zien, is het fenomeen beschouwd als nevel. Gezien van een afstand, neemt de mist de tint aan van de lucht (grijs / blauw), terwijl de nevel witter is. De nevel maakt het zonlicht zichtbaar, maar de mist vanwege zijn hoge dichtheid, laat het zonlicht niet zien”. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nevel_(meteorologie)

niebla-3

 

Foto’s: Ángeles Nieto

 

 

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!