Creatieve vrienden Cultuur Ontwerp

JO GEELEN: “DE HANDEN MOETEN NIET MISSEN WAT JE BEDENKT”

Sinds ik begon met dit blog, wilde ik graag een onderdeel wijden aan gasten en vrienden. Converseren met interessante, hele creatieve personen. Mensen die van uit verschillende vakken op zoek gaan naar nieuwe concepten en originele, eigen oplossingen. Ik denk aan schrijvers, musici, beeldend kunstenaars, beeldhouwers, wetenschappers, cabaretiers, zangers, galeriehouders, regisseurs. Ik wil met hen spreken over hun wereld, ze fotograferen, te weten komen hoe ze werken, en vooral, praten over creativiteit. Vandaag begin ik met Jo Geelen. Het was een bijzonder gesprek, inspirerend.

Jo is een bescheiden man, vol vitaliteit en enthousiasme, vonken afspattende energie. Zwarte kleren, grijs haar, en snelle bewegingen. Hij kan niet anders zijn dan eigenwijs en perfectionist, humorvol en vrolijk.
Bij de eerste stap in zijn huis had ik het gevoel dat hij anders was, interessant, het was een stap zetten in zijn wereld. Iemand die zichzelf durft te zijn. In zijn huis ademt elke kamer een andere sfeer uit, de kleuren, het licht, de stoffen en de voorwerpen, vooral de voorwerpen.

Jo-artikel-1b

Zijn vader bewerkte ijzer, als smid, als hoefsmid, in de hal hangen drie mooie art-deco designs gemaakt door Jo’s vader, maar ook verkocht en herstelde hij fietsen, repareerde apparaten en duizend andere dingen, een vakman.
Jo woont nu in zijn ouderlijk huis, gerenoveerd en aangekleed naar zijn maat. Hij heeft er samen met zijn vrouw een mooie B&B van gemaakt. www.bedenbotram-bieos.nl. Daar zijn de details belangrijk. De reservering wordt bevestigd met een via de post gestuurde kaart van B&B Bie Os. De koffie koekjes zijn gemaakt in Thorn en voor Thorn. Hij hecht waarde aan kleine dingen. Jo wordt gezien als een zeer creatieve persoon.
Hij heeft vele jaren gewerkt in de retailmode-wereld. Koos de kleding uit voor de collecties, ontwierp etalages, stuurde de fotoshoots aan en koos de modellen.  Hij besloot voor zichzelf te gaan werken. Je kunt hem omschrijven als een creative doener, maker en bedenker van en voor etalages, feesten, vieringen en vele vele andere dingen.

Wat is creativiteit voor jou?
“Iets realiseren waardoor de mensen zich gelukkig voelen. De handen moeten niet missen wat je bedenkt”

Zijn privacy en die van zijn klanten is essentieel voor hem. Hij heeft geen foto’s van hetgeen hij maakt. Zijn filosofie is dat iedere klant anders is. Hij wil zijn klanten leren kennen en daar uithalen wat ze nodig hebben.
“Mensen doen te snel hun kostbaarheden weg en durven niet zichzelf te zijn. Ze kleden zichzelf en hun huizen met dingen uit de catalogi van de grote bedrijven die voor commerciële doeleinden worden geleid”. Jo vertelde over een kast die in een van zijn kamers staat, deze was op maat gemaakt en stond daar altijd, sinds zijn kinder jaren, het is onderdeel van de kamer en dus van zijn huis.

Jo heeft de wereld afgereisd en is omgeven door vele verschillende objecten. Hij plaatst ze in de ruimte volgens bepaalde criteria, dat kan zijn de overeenkomsten of verschillen tussen hun. Die manier van ordenen maakt dat de voorwerpen bijzonder worden. Bijvoorbeeld, hij zet allerlei blauwe porselein samen. Delfts porselein met kitsch souveniers, voegt hedendaagse ontwerpen weer samen met historisch Chinees aardewerk, duur met goedkoop, modern met antiek, combineert museum stukken met stukken van de markt. Het staat allemaal op de juiste plek. Elk object krijg zo zijn eigen waarde, en de relatie of contrast verbetert het geheel.

Het is een gezellig huis, dat je verbaast. Open je een deur dan kom je in een onverwachte nieuwe omgeving. De deur is groen aan de ene kant en aan de andere zijde hout. Deze scheidt een Engelse kamer met een chicque leren bank, illustraties over vorstendom, geweien van dieren, kunstboeken van een Nederlandse kamer met blauwe porselein, servies, bloemen en molens. Of ontdek je de ruimte waar alles wit is met kant, borduurwerk, knoppen en heldere kristallen met een gouden rand. Betoverend.

Jo is in verbinding met zijn objecten, met de hand gemaakte voorwerpen, met objecten die ons vertellen over de mensen en hun culturen, met de kom waar je het hout van de boom waarvan deze is gemaakt kunt voelen, zeker een boom die veel bloemen gaf …
Ik denk dat hij een hele grote passie voelt voor de goed gemaakte dingen, hij kent en herkent de waarde van de schoonheid en wil er zich daarmee omringen.

Jo-artikel-1c

Foto’s: Ángeles Nieto

Share:
Share

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Sign up to be informed

 

Think CREATIVE!